Mókás játékok a mászás elsajátításához

Deidre Uria

Habár a legtöbb baba 7 és 10 hónapos kora között kezd el mászni, azért nem szükséges addig várnunk a mókával! Íme öt játékszer és hét mászási ötlet, melyet érdemes beépíteni a napi játékidőbe, hogy a helyes irányba tereljünk a kicsit:

Játékszerek

Szép lassan vezessük be azokat a játékokat, melyek mozgásra ösztönzik a picit, ez szuper módja a szórakozásnak, ráadásul segít megerősíteni a fontos izmokat is.

1.Tükör A kisbabák imádják nézni a saját mozdulataikat, úgyhogy helyezzünk egy gyerekméretű tükröt a pici elé, majd gyorsan húzzuk el előle. Amikor a csodálkozás alább hagy, támasszuk a tükröt a falnak, vagy egy bútorhoz, és bátorítsuk, hogy elérje.

2.Puha, pattogós labda Ez az egyszerű játék kiválóan használható számos mászási játékhoz, úgyhogy mindig legyen kéznél egy (vagy kettő).

3.Játék spárgából Húzzuk a spárgát lassan magunk után a földön, és biztassuk gyermekünket, hogy kapjon el bennünket. Műanyagból is találhatunk hasonló játékot, de a fa jobb választás arra az esetre, ha a kicsi úgy dönt, hogy tényleg elkap, és a szájába veszi a játékot!

Játékok

Ha játékkal tesszük érdekessé a mászást, ügyeljünk a pozitív megerősítésre. Íme hét különböző tevékenység, melyek felkeltik csemeténk érdeklődését.

  1. Utánozzuk a kedvenc mesehősét, és kergessük a ház körül a picit. Alig fogja bírni a kacagással, és nagyon igyekezni fog, hogy nehogy a markunkba kerüljön.

  2. Készítsünk egy mini akadálypályát párnákból, dobozokból és díszpárnákból, hogy e körül és benne kelljen másznia a gyerkőcnek. Mi is legyünk a pálya részesei, bújjunk el az egyik akadály mögött, és játsszunk kukucsosat a picivel.

  3. Széles terpeszben gurítsunk egy labdát a babához, aztán el tőle, ez fejleszteni fogja az irányított mászási képességét.

  4. Fogjuk meg a kicsi kedvenc játékát és dugjuk el a szeme láttára, majd kérjük meg, hogy keresse meg. Következőleg kérjük meg, hogy ő rejtse el, és nekünk kell megtalálnunk.

  5. Tegyünk ki különböző felületeket – buborékfóliát, puha műszőrmét, szivacs szőnyeget- a földre, hogy csemeténk ismerkedhessen velük, miközben az egyikről a másikra mászik át.

Átküzdeni magát a szobán keresztül, nagy kihívás a csemeténknek. Ha folytatjuk a mászási készségek fejlesztését a korának megfelelő játékokkal, az motiválni fogja az előre és fölfelé mozgásban!

Sütik elfogadása