Lépésről-lépésre, stílusosan

Lépésről-lépésre Hogyan halad a járás tanulása? Tipegőnk elsajátította már ezt a készséget, vagy még mindig egyik oldalról a másikra billegve szétvetett lábakkal lépked, és jó hasznát veszi a puha pelenka bélésnek amikor a földre tottyan? A két lábon járó lénnyé válás nem egyszerű és sokkal nagyobb koordinációt igényel, mint gondolnánk!

SZÁGULD ÁS ELŐRE Amikor a baba először kezdte tanulgatni a járást, valószínűleg az egész napot végigtotyogta bizonytalan, szétvetett lábaival, görbített háttal, és kitolt pocakkal. Ahogy fokozatosan megtanulja a járást és megtalálja az egyensúlyt, csökken a lábai közötti távolság és a lábfejei egyre kevésbé befelé, mint inkább előre mutatnak. Egy tipegő csak azután képes járás közben mást is csinálni, ha már egy ideje jól tud járni. Két vagy három hónapnyi gyakorlat után járás közben nemcsak játékot tud vinni az egyik kezében, hanem képes lesz a feje fölé emelni a kezét vagy felnézni, sőt meg is fordul és leguggol.

Nem árt tudni: a járás tanulása mezítláb a legideálisabb, mivel a gyermek lábujjaival belekapaszkodik a földbe és ezáltal kialakul a lábboltozat. A cipő csak a hideg és az éles felületek elleni védelem szempontjából szükséges.

Sütik elfogadása