A baba fejlődése. Magabiztosan kúszni, járni.

Attól a perctől kezdve, hogy kisbabánk már segítség nélkül is képes mozogni – legyen az akár földöncsúszás vagy totyogás – egy egészen új és érdekes ténnyel szembesül: hogy egy bizonyos mértékig önmaga választása az, hogy mit, hogyan és merre. Innentől kezve már nem korlátozódik sem helyekhez, sem tárgyakhoz; melyeket ráadásul ezidáig mi választottunk számára. Az érdkelődő kisember örömmel fedezi fel ezt az új világot, mely végtelen mókát és lehetőséget rejt. Az, hogy magabiztossá váljon a fizikai képességeit illetően, alapvető része a gyermek egészséges fejlődésének. A legtöbb 12 hónapos baba már nem csak csúszik-mászik a földön, hanem megteszi első lépéseit, melyel életének egy újabb szakaszába kerül és ezzel együtt pedig renegteg új kihívás elé. Ez az a korszak, amikor a fizikai képességek – és olyan kognitív képességek is, mint a problémamegoldó készség, nyelv és kommunikáció – gyors ütemben fejlődni kezdenek, és az önállósodás is kezdetét veszi. Az új képességekkel és készségekkel való kísérletezés, valamint azok folyamatos gyakorlása elősegíti gyermekünk pszichés fejlődését és hozzájárul lelki boldogságához. Továbbá, mire kisbabánk eléri az 1 évest kort, már képessé válik önmaga és az anya szétválasztására, és ez a felismerés önbizalmat ad neki. Ezt a lelki fejlődést demonstrálja az, ahogy szép lassan fizikailag is függetlenedik a mamájától és fizikai távolságot teremt.

Rutin

Egy megadott rutin követése segíti gyermekünket, hogy megbirkózzon bizonytalan érzelmi állapotával.

Bátorítás

A szülők nagyon fontos szerepet töltenek be gyermekük önbecsülésének növelésében; a pozitív megerősítés a legjobb módja, hogy szemünk fénye legyőzze félelmeit. Bátorítsuk őt arra, hogy minél több új dolgot kipróbáljon, hibák és kudarcok esetén pedig tisztázzuk vele, hogy ez az élet természetes része.

Teremtsünk nyugodt és biztos környezetet!

Egy nyugodt, biztos és megbízható környezet kialakításával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekünk magabiztos legyen!

Állítsunk példát!

Ha a gyerek azt látja, hogy mi is magabiztosak vagyunk, sokkal nagyobb eséllyel válik ő is azzá!

Mindig figyeljünk oda!

Vegyük mindig komolyan gyermekünket, és éreztessük vele szeretetünket, mert ez jó hatással van a személyiségfejlődésére és az önértékelésére!

Legyünk ott, ha szükség van ránk!

Amikor úgy látjuk, hogy gyermekünk nem boldogul egyedül, ajánljuk fel segítségünket; támogassuk őt, mikor nehézségekkel szembesül, ezzel már egy lépéssel előbbre kerül célja megvalósításához!

Húzzuk meg a határokat!

Azzal, hogy felállítunk néhány szabályt, hozzájárulunk ahhoz, hogy a későbbiekben gyermekünk saját maga is felismerje ezeket a határokat, miközben egy biztonságos környezetet is megteremtünk vele.

Türelem

Mindig legyünk türelmesek! Még akkor is, ha többször elköveti ugyanazt a hibát, hiszen ebből tanul majd!

Elismerés

Gyermekünknek szüksége van megerősítésre és elismerésre. Adjuk tudtára, hogy mennyire büszkék vagyunk rá, és ezzel ő is büszke lesz saját magára, ami pedig újabb és újabb kihívásokhoz vezet majd!

Interakciók

Bátorítsuk gyermekünket arra, hogy minél többet játszon és beszélgessen társaival és szülőkkel egyaránt!

Fedezzünk fel együtt!

Vigyük el néha szemünk fényét új helyekre, kirándulásokra, hogy megismerhesse ezt az érdekes és sokszínű világot!

Sütik elfogadása