Hogyan tanulnak meg a babák mozogni?

Egy lépés előre, kettő hátra

Ha egyszer elszabadult, nincs, ami megállítsa! A következő mintegy egy hónapban gyermekünk a közlekedésre fog koncentrálni – mászva, popsiján csúszva vagy a bútorok mentén cirkálva – és lehetséges, hogy emiatt egyes készségeiben (mint például a saját kezű evés vagy az éjszaka átalvása) visszaesést tapasztalunk. De ne aggódjunk, ez csak a helyváltoztatás készségének megszerzésével együtt járó teljes lelkesedés és erőfeszítések okozta átmeneti visszaesés.

Mozgásban

A kilenc hónapos babák állandóan mozgásban vannak. És minden kéznél lévő dolgot fel fognak használni arra, hogy elérjék céljaikat. Legyen az egy csörgő, amivel elő lehet kotorni a kanapé alá gurult labdát, vagy kisautójának megtolása és az utána mászás, kisgyermekünk nem hagyna ki semmilyen trükköt. Mindent fel akar fedezni és kész mindennel megpróbálkozni. Határozottan eljött az ideje, hogy éberebben figyeljük, merre is jár éppen. Az utolsó két hónapban babánk késztetése, hogy függőleges helyzetbe hozza magát és helyet változtasson, egyre erősebb lett. Míg ezeket az új készségeit tökéletesíti, elképzelhető, hogy kicsit szétszórtabb lesz és kevésbé lesz képes korábban már tökéletesre fejlesztett készségeit gyakorolni, mint pl. a saját kezű evést vagy az éjszaka átalvását. Ne essünk kétségbe, ezek az átmeneti visszaesések azért következnek be, mert annyira erősen dolgozik új helyváltoztató készségeinek kifejlesztésén.

A-ból B-be

A mászás kezdete egy igen izgalmas lépés gyermekünk fejlődésében, mert a függetlenség egy új szintjére lép vele. De nem minden baba megy át ezen a fázison. Vannak, akik megelégednek azzal, hogy felülnek és úgy ismerkednek a világgal, ők helyben maradnak, amíg nem állnak készen arra, hogy felálljanak és járjanak. Mások különböző csalafinta módszereket fejlesztenek ki a helyváltoztatásra, például a popsin csúszkálást vagy a kommandós stílusban való hason csúszást, amelyben karjukat használják arra, hogy testüket továbbvonszolják. Megint mások kis rákocskák módjára mozognak, kezüket és lábukat megfeszítve! De még a sima mászást előnyben részesítő babák is gyakran hátrafelé kezdenek mászni először! Függetlenül attól, kisgyermekünk melyik helyváltoztatási módot fogja alkalmazni, meg fogunk lepődni, milyen hatékonyan és gyorsan tanul meg eljutni A pontból B-be, mihelyt egyszer elindult.

Sütik elfogadása