Mit mondnak a szakértők: Hogyan segítsük a picit a járás elsajátításában?

Deidre Uria

Mászás? Pipa. Tipegés? Pipa. Járás? Háát.. A baba egymás után küzdötte le a mérföldköveket az első évben, a legnagyobb kihívás azonban talán még várat magára: a járás művészete. Íme minden, amit tudni érdemes a sétálás megtanításával és az esetleges aggályokkal kapcsolatban.

Mikor fog elindulni?

Az első lépések megtétele nemcsak a baba akaratán múlik – izomzat, erő, egyensúly és vérmérséklet koordinációján alapszik. Ugyan a legtöbb baba már 7 és 13 hónapos kora között manőverezik a bútorok között, az első segítség nélküli lépések megtétele általában valamivel az első születésnap után történik.

Hogyan segíthetek a babámnak járni tanulni?

Amivel segíthetünk a baba egyik lábát a másik után helyezni:

• Egy biztonságos, játékoktól és zűrzavartól mentes környezet biztosításával; • Azzal, hogy méretarányos, az egyensúlyozást elősegítő toló-játékot adunk a babának; • A baba kezének megfogásával és a mögötte történő sétálással – ezáltal nő a baba önbizalma és egyensúlyérzéke; • Megfelelő mennyiségű gyakorlási idő biztosításával.

Gyermekünk összehasonlítása idősebb gyermekünkkel vagy egy barátunk babájával, kimondottan hátrányos lehet a fejlődés ezen időszakában. Ehelyett inkább támogassuk a haladás minden lépését, végtére is akkor fog elkezdeni járni, amikor már készen áll a dologra!

Sütik elfogadása