Felhúzódzkodás, kapaszkodás, az első lépések: mozgásban a baba

Ellen Neuborne

Kisbabánk jó eséllyel az első születésnapja körül teszi majd meg első lépéseit, ez azonban korántsem az első mozdulata lesz! A babák már az elind előtt is nagyon mozgékonyak!

Amikor azt gondoljuk, hogy kisbabánk még csak a „járás előtti” fázisban jár, valójában már komoly kis felfedező. Nem fog csendben ülve várni arra, hogy megtanuljon sétálni!

Íme néhány fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban:

Felhúzódzkodás

Ez az első lépések megtételének legegyértelműbb jele. A baba már szeretne eltávolodni a földtől, és használni a lábait. Ennek érdekében meg fog valamit ragadni, aminek segítségével felhúzhatja magát. A mi feladatunk az, hogy gondoskodjunk efféle támaszokról, s arról, hogy ezekről ne borulhasson le semmi!

Ebben az időszakban érdemes összehajtogatni és eltenni egy időre az asztalterítőket – szinte elkerülhetetlen, hogy a baba egyszer se kapaszkodjon bele, lerántva vele együtt minden rajta található dolgot. Gondoskodjunk olyan bútorokról, melyek bírják az apró kis kezek terhelését!

Felfedezés

A húzódzkodás és a séta közötti fázis egy kis gyakorlás. Gyermekünk össze-vissza manőverezik majd a szobában, mindent támasztékként használva. Mindent megragad – legyen az egy bútordarab, a fal, a szék lábai – s ezekbe kapaszkodva igyekszik kicsi lábait egymás elé küzdeni.

Gyakran lehet látni, ahogy a baba elengedi támasztékát, csak hogy lássa, mi történik ilyenkor. Minden apró mozdulattal, a nagy napra készül. A biztonságos felfedezés biztosítása érdekében gondoskodjunk a stabil bútorokról és a lógó veszélyek elhárításáról! A törékeny tárgyakat NE tartsuk alacsonyan fekvő felületeken! (pl. dohányzóasztalon)

Az első lépések

Az első lépéseknél talán épp a pici kezeit fogjuk, de az is lehet, hogy teljesen önállóan következik be. Rengeteget húzódzkodott már és fedezett fel, hogy eljusson ideáig!

Az első lépés talán bizonytalan lesz, s a manőver minden bizonnyal egy hangos puffanással ér majd véget a földön, a folyamat azonban elindult! Támogassuk a babát kezének tartásával, s közben árasszuk el szóbeli dicséretekkel. Hiszen mindenki szereti a bíztató közönséget!

Sütik elfogadása