how-to-help-your-child-get-over-a-cough

A köhögés csillapításának módszerei

Linda Jonides

2014. 06. 10.

A legtöbb köhögés vírusos fertőzések következtében alakul ki, amik az antibiotikumokra nem reagálnak, vagyis az antibiotikumok általában nem ajánlatosak a köhögésre. Ha a köhögést vírus okozza, kúrát célszerű alkalmazni.

Egy vírusos fertőzés 2, vagy akár még több hétig is eltarthat, különösen télen, vagy gyakori hűvös környezetben, főként akkor, ha a gyerekek óvodába járnak vagy hosszan elnyúlt időt töltenek el más gyerekekkel.

Hogyan segíthetünk köhögő gyermekünknek?


A legtöbb köhögés magától elmúlik, de addig is az alábbiakkal segíthetünk neki abban, hogy jobban érezze magát:

• Fokozzuk a folyadékbevitelt, hogy gyermekünk megfelelően legyen hidratált és légjáratai is nedvesek maradjanak!
• Nedvesítsük be a levegőt párásítóval vagy párologtatóval, különösen akkor, ha lakásunk túlságosan száraz!
• Egy hidegvizes párásító/párologtató épp olyan hatékony mint a forró vizes, sőt, sokkal biztonságosabb, ha netán felborulna a készülék. Tisztítsuk meg naponta szappannal és vízzel, hiszen a baktériumok elszaporodhatnak benne!
• Amíg kiengedjük a fürdővizet, üljünk ott a fürdőszobában gyermekünkkel, zárt ajtó mögött – ez könnyítheti és csillapíthatja a köhögést, különösen lefekvés előtt.
• Emeljük meg a kicsi fejét a kiságyban vagy rugdalózóban, de ne rakjunk be párnát, sem bolyhos ágyneműt, hiszen ez növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma esélyét.
• Alkalmazzunk jeget, nyalókát és hideg italokat, hogy csillapítsuk az irritált torkot (kerüljük a citrusos vagy szénsavas italokat, ha lehet!)

A köhögés (és megfázás) megelőzését szolgáló stratégiák


Semmi olyat nem tudunk tenni, ami teljes mértékben megvédené gyermekünket a megfázástól és köhögéstől. Azonban van néhány lépés, ami által csökkenthető a köhögés és megfázás kialakulásának gyakorisága.

• A beteg emberektől tartsuk távol gyermekünket (bele értve a családtagokat is!)
• Győződjünk meg arról, hogy akivel gyermekünk kapcsolatba lép, előtte megmosta a kezét
• Gyakran mossuk meg a kicsi kedvenc játékait, amiket bevehet a szájába!

Végezetül, mielőtt bármiféle gyógyszert adnánk gyermekünknek a megfázásra, konzultáljunk a gyerekorvosunkkal! Amíg nem írják fel, addig próbáljuk meg távol tartani magunkat a gyógyszerektől!

Ez is érdekelhet:

Pelenkák

Pampers Splashers

Kényelmes, mint egy fürdőnaci - Megbízható Pampers védelem*