A köhögés csillapításának módszerei

Linda Jonides

A legtöbb köhögés vírusos fertőzések következtében alakul ki, amik az antibiotikumokra nem reagálnak, vagyis az antibiotikumok általában nem ajánlatosak a köhögésre. Ha a köhögést vírus okozza, kúrát célszerű alkalmazni.

Egy vírusos fertőzés 2, vagy akár még több hétig is eltarthat, különösen télen, vagy gyakori hűvös környezetben, főként akkor, ha a gyerekek óvodába járnak vagy hosszan elnyúlt időt töltenek el más gyerekekkel.

Hogyan segíthetünk köhögő gyermekünknek?

A legtöbb köhögés magától elmúlik, de addig is az alábbiakkal segíthetünk neki abban, hogy jobban érezze magát:

• Fokozzuk a folyadékbevitelt, hogy gyermekünk megfelelően legyen hidratált és légjáratai is nedvesek maradjanak! • Nedvesítsük be a levegőt párásítóval vagy párologtatóval, különösen akkor, ha lakásunk túlságosan száraz! • Egy hidegvizes párásító/párologtató épp olyan hatékony mint a forró vizes, sőt, sokkal biztonságosabb, ha netán felborulna a készülék. Tisztítsuk meg naponta szappannal és vízzel, hiszen a baktériumok elszaporodhatnak benne! • Amíg kiengedjük a fürdővizet, üljünk ott a fürdőszobában gyermekünkkel, zárt ajtó mögött – ez könnyítheti és csillapíthatja a köhögést, különösen lefekvés előtt. • Emeljük meg a kicsi fejét a kiságyban vagy rugdalózóban, de ne rakjunk be párnát, sem bolyhos ágyneműt, hiszen ez növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma esélyét. • Alkalmazzunk jeget, nyalókát és hideg italokat, hogy csillapítsuk az irritált torkot (kerüljük a citrusos vagy szénsavas italokat, ha lehet!)

A köhögés (és megfázás) megelőzését szolgáló stratégiák

Semmi olyat nem tudunk tenni, ami teljes mértékben megvédené gyermekünket a megfázástól és köhögéstől. Azonban van néhány lépés, ami által csökkenthető a köhögés és megfázás kialakulásának gyakorisága.

• A beteg emberektől tartsuk távol gyermekünket (bele értve a családtagokat is!) • Győződjünk meg arról, hogy akivel gyermekünk kapcsolatba lép, előtte megmosta a kezét • Gyakran mossuk meg a kicsi kedvenc játékait, amiket bevehet a szájába!

Végezetül, mielőtt bármiféle gyógyszert adnánk gyermekünknek a megfázásra, konzultáljunk a gyerekorvosunkkal! Amíg nem írják fel, addig próbáljuk meg távol tartani magunkat a gyógyszerektől!

Sütik elfogadása