A járás elsajátítása hatással van a gyermek érzelmi viselkedésére.

Nincsen többé szunyókálás!

Kis tipegőnk lehet, hogy úgy dönt, nincs szüksége olyan rendszeresen szunyókálásra most, hogy az élet új kihívások elé állítja. Ha a normál rutinok nem passzolnak már az energiaszintjéhez, lehet, hogy érdemes átrendezni a napirendünket, hogy az jobban illeszkedjen a kisgyermek változó szükségleteihez – például a napi két napközbeni alvásról át lehet térni a napi egy alvásra valamikor a nap közepe táján. Ez némileg csökkenti azt az időt, amit magunkra fordíthatunk, de érdemes bevállalni, ha nem akarjuk, hogy az éjszakai alvását befolyásolja.

Változó minták

Gyermekünknek az állás és járás tökéletesítésére való ösztöne vélhetően felborította napirendjét – beleértve alvási szokásait is. Szunyókálási rendje, ami eddig megoszlott délelőtti és délutáni alvás között, kevésbé lesz kiszámítható. A baba már szívesebben fogja mozgással tölteni az idejét, mint a kiságyban való alvással. Nyugodtan tegyük be az ágyába rövid időre délelőtt és délután ugyanúgy, mint előtte, de ne aggódjunk, ha nem akar pihenni. Végül úgyis elkezd ismét aludni, ha már sikerült megtanulnia biztosan járni és az újdonságélmény alábbhagy egy kicsit. Éjszaka az alvászavar talán még valószínűbb. Segíthetünk neki visszaaludni azzal, hogy gyengéden, de határozottan reagálunk és megerősítjük az ismerős rituálékkal. Adjunk neki úgy 10 percet, hogy magától visszaaludhasson. Aztán menjünk be, simogassuk meg és biztosítsuk róla, hogy ott vagyunk számára, majd menjünk ki a szobából.

Az étkezési minták is megváltozhatnak, lehet, hogy gyermekünk szinte semmit nem eszik az egyik étkezésnél, aztán meg nálunk is többet a következőnél. Bízzunk benne – ki fogja egyensúlyozni hamar, ha nem csinálunk belőle nagy ügyet. Kínáljunk neki magas energiatartalmú falatokat, mint például egy kenyérszeletet vagy pirítóst krémsajttal, vagy egy kis banánt.

Sütik elfogadása