Nemi együttlét a terhesség alatt. Tények a pocakos szexről

Sőt mi több, ahogyan változik az alakunk, kísérletezgethetünk újabb és újabb pozíciókkal. Amennyiben a várandósság komplikációmentes, nem kell lemondanunk a testi kapcsolatról, egészen a szülés napjáig.

Biztonságos a szex?

Legyünk őszinték, a szex miatt vagyunk most ebben az állpotban! Ez már hosszú ideje természetes része a partnerünkkel való kapcsolatunknak. Mégis, amikor babát várunk, sokan aggódunk amiatt, hogy ártunk a magzatnak, vagy hogy esetleg koraszülött lesz emiatt. Itt egy hasznos tanács: nyugalom – mindaddig, amíg nem lépnek fel komplikációk, a szex teljesen biztonságos! Nem csak, hogy egy kellemes testi és lelki gyakorlat, de segít hozzászokni és elfogadni, hogy testünk folyamatosan változik. Sőt, rengeteg szexuálisan aktív kismama kifejezetten szexinek érzi magát a várandósság alatt. Ebben az időszakban, bőrünk fokozottan érzékennyé válik, főképp a mell körül és egyéb erogén zónáknál, mely még különlegesebbé teszi a szexet. Az sem ritka, hogy a várandósság ideje alatt gyakrabban kívánjuk meg partnerünket! Ez jó hír nekünk is és a babának is! Mert ne felejtsük, élvezet közben a testünk endorfinokat szabadít fel, és ez nem csak ránk, hanem a pocakunkban növekvő kisbabára is pozitív hatással van.

Mire számítsunk?

Orgazmus közben olyan méhösszehúzódások történhetnek, aminek nem feltétlenül leszünk tudatában. Egy jó tanács, ha mégis érezzük: nincs okunk aggodalomra! Ezek az enyhe összehúzódások nem veszélyesek sem a mama sem a baba számára, ráadásul felfoghatjuk szülési gyakorlatnak is! Szexuális közösülés után lehet, hogy azt tapasztaljuk, hogy kisbabánk többet mocorog pocakunkban, mely az összehúzódásokra adott válaszreakció. Alkalmanként pedig előfordulthat pecsételő vérzés is. Ez a várandósság ideje alatt gyakran megtörténhet, hiszen a méhnyak vérellátása ilyenkor megnő; milliónyi hajszálérrel lesz gazdagabb, melyek közösülés közben megrepedhetnek.

Mikor van ok aggodalomra?

Ha a pecsételő vérzés több óráig is tapasztalható, vagy sokkal nagyobb mennyiségben, akkor érdemes beszélni orvosunkkal. De ilyenkor se aggódjunk feleslegesen, valószínűleg azt a tanácsot kapjuk majd, hogy egy pár napig hanyagoljuk az ágytornát. Ha viszont enyhe, spontán vérzés máskor is tapasztaható, akkor jobb, ha mindaddig várunk a következő alkalommal, amíg az orvos pontosan meg nem határozta a vérzés okát.

Összességében viszont az a lényeg, hogy ne aggodalmaskodjunk, hanem élvezzük egymás testi örömeit!

Sütik elfogadása