Reggeli émelygés az első trimeszterben. Az a fránya hányinger!

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Hányingerünk van? Ne aggódjunk, ezzel nem vagyunk egyedül! A várandós nők több mint fele átéli a reggeli rosszullétet. A jó hír: általában csak az első három hónapban. Addig pedig íme, néhány trükk, ami ilyenkor segíthet.

A terhesség első tünetei közé tartozik a reggeli rosszullét. Ó, az a fránya hányinger! Mindentől előjön, főleg reggelente a szagoktól, a reggeli látványától, még az étel gondolatától is! Ilyenkor eltöprengünk azon, hogy ha ilyen a terhesség, akkor kell-e ez nekünk? És miért jár egy ilyen izgalmas életszakasz ezzel a folyamatos émelygéssel? Valami gond van?

Reggeli rosszullét: ami a név is sejtet

A szédülés, valamint a hányás a várandósság első három hónapjában gyakran előforduló tünet. A terhes nők több mint fele átéli a reggeli rosszullétet. A szédülés ilenkor normális, az első jele a terhességnek valamint annak, hogy a terhesség “egészséges”.

A jelenséget reggeli rosszullétnek nevezik, mert ez az a napszak, amikor a tünetek a legrosszabbak. Mindemellett a hányinger előjöhet, és hányhatunk is a nap bármely pillanatában. Azt állítják, hogy ezeket a tüneteket a terhességi hormon okozza. Ezt a hormont a méhlepénytágulás közben termeli a test, ami a terhesség alatt véd bennünket. Emellett más tényező is okozhatja a reggeli rosszullétet, mint például az alacsony vércukorszint, a megnövekedett gyomorsav, a stressz és a kimerültség.

Megelőzési technikák

A reggeli rosszullétek kezeléséhez a legjobb mód: a megelőzés. Hagyjunk egy tányérnyi kekszet vagy egy kocka csokit az éjjeliszekrényünkön, és azt ébredéskor azonnal kapjuk be, így megemeljük a vérnyomásunkat mielőtt felkelnénk. Három nagy étkezés helyett inkább törekedjünk öt-hat kisebb táplálkozást beiktatni egy napra, hogy a hasunk ne maradjon üres, és a vércukorszintünk stabil maradjon. Győződjünk meg arról, hogy az általunk fogyasztott ételek megfelelő mennyiségű fehérjét (hús, hal, tojás, sajt) és összetett szénhidrátot (zöldség, gyümölcs, gabonák) tartalmaznak, hogy azok elősegítsék kisbabánk fejlődését.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy 75-100 milligramm B6-vitamin szedése segít a hányinger megelőzésében. A zsíros, csípős ételektől tartózkodjunk a terhesség alatt! Kerüljük el a felhevülést, a megizzadást, és törekedjünk az elégséges pihenésre!

Küzdelem a hányingerrel

Ha hányingerünk van, próbáljuk ki az alábbiakat:

Próbáljunk meg pihenni! Szépen lassan lélegezzünk - be az orron keresztül, és ki a szájon át - vagy próbáljunk meg elképzelni, koncentrálni valami kedvesre, szépre! Kerüljük el a látványát, a szagát és az ízét azoknak az ételeknek vagy egyéb anyagoknak (mint pl. a dohányfüst) amelyek hányingert okozhatnak! Szopogassunk vagy rágcsáljunk jégdarabkákat, gyömbéres kekszet, vagy nyalogassunk frissen felvágott citromot! Amennyiben a fogmosás közben előjön az öklendezé, próbáljunk meg szájvizet használni helyette, ezzel gondoskodva a szájüreg frissességéről. Igyunk egy pohár tejet, vagy vízben oldott kálcium tablettát, hogy a gyomorsavadat semlegesítsük! Helyezzünk jeget a torkunkra, vagy hidegvizes borogatást a nyakunk köré! Próbáljuk ki a gyömbért, ami természetes orvosság a hányingerre! Reszeljük rá a salátára, vagy más élelmiszerre! Fogyasszunk kamilla, vagy gyömbér teát! Tartsuk fenn a folyadékbeviteledet akkor is, ha nincs kedvünk szilárdat enni! Segíthet, ha a szilárd és folyékony ételt nem keverjük ugyanazon étkezés során! Hüvelykujjunk segítségével nyomogassuk meg a tarkócsontokat, a nyakszirtünkre pedig helyezzünk jégzselét!

A hosszútávú nézet

A jó hír az, hogy a legtöbb nőnél a reggeli rosszullét a terhesség negyedik hónapjában elmúlik, amikor a hormonszint elkezd leereszkedni. Amennyiben a tünetek tartósak, (vagyis egynél többször jelentkeznek egy nap) annak ellenére hogy nem iszunk és eszünk egyszerre, valamint ha ezek eltartanak a harmadik hónapon túl, keressük fel orvosunkat! Lehet, hogy súlyosabb problémánk van, az úgynevezett terhességi vészes hányás. Ez szájon át történő gyógyszeres beavatkozást, vagy intravénás gyógyítást igényel.

A mozgás javíthatja a terhességi kényelmetlenséget, a hangulatunkat és megerősíti az izmokat, amelyekre szükség lesz a gyermek világrahozása során. Azonban nem minden mozgás veszélytelen! Fontos figyelmeztetésekért és további terhességi gyakorlatokért olvass tovább!

Sütik elfogadása