A kismamák 3 gyakori alvásproblémája

Margaret Freda

A hosszas pihenés sok várandós nő számára nagy kihívást jelent. A növekvő pocak, az izgő-mozgó magzat és a hormonális változások miatt nehezebb az elalvás, és az alvás. Íme az alvást leggyakrabban megnehezítő problémák és lehetséges megoldások.

1. Forgolódás

A várandósság ideje alatt, főként a harmadik trimeszterben az egyik leggyakrabban előforduló probléma a kényelmes alvási pozitúra megtalálása.

Próbáljunk a hát alsó részét tehermentesítve térdeink közé tett párnával oldalfekvésben aludni! A kereskedelemben kapható ún. testpárna a test görbületeihez igazodik, és ott támasztja alá a testet, ahol a leginkább szükség van rá. Vannak akik félig fekvő helyzetben, párnákkal körbevéve tudnak a legjobban aludni.

2. Gyakori vizelési inger

Minél előrehaladottabb a terhesség, annál gyakrabban jelentkezik a vizelési inger, és ez alól az éjszaka sem képez kivételt!

Ahogy a növekvő méh egyre inkább nyomja a húgyhólyagot, egyre gyakoribb a vizelési inger. A nap folyamán bevitt folyadék mennyiségét ne csökkentsük, de közvetlenül lefekvés előtt próbáljunk kevesebbet inni!

A gyakori vizelési inger az esetek túlnyomó többségében a várandós állapot természetes velejárója, de érdemes tudnunk, hogy a húgyúti fertőzések tünete ugyanez. A húgyúti fertőzések viszont nem csak sűrű, de görcsös vizelési inger formájában jelentkeznek, illetve a pisilést égő fájdalom kíséri. Ha a sűrű ingeren kívül ezeket is tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez, aki vizeletmintából megállapítja, hogy bakteriális fertőzésről van-e szó.

3. Mocorgó magzat

A várandósság alatt az izgő-mozgó magzat éjszaka is felébreszthet bennünket. Ez ellen nem igazán tudunk mit tenni, de valószínűleg nem is akarunk, hiszen a magzati aktivitás az egészség jele!

Amikor a magzat egyáltalán nem vagy lassabban mozog, aggódni kezdünk az egészsége miatt. Tehát, bár az éjszaka aktív magzat valamelyest zavar bennünket, örüljünk annak, hogy egészséges! Ha a baba éjszaka nem hagy minket aludni, majd nappal bepótoljuk! Már egy rövid szunyókálás után is frissebbnek érezzük majd magunkat.

Tippek a jobb alváshoz

Az alábbi tanácsok segítenek a könnyebb éjszakai alvásban:

• Iktassuk ki étrendünkből a koffeint! • Tudományos vizsgálatok igazolják a testmozgás alvásra gyakorolt jótékony hatását. A várandós nők számára a séta ideális testmozgás. • Lefekvés előtt ihatunk egy pohár langyos tejet. • Ne vegyünk recept nélkül kapható alvást könnyítő gyógyszereket és herba készítményeket anélkül, hogy először orvosunkkal ne konzultáltunk volna!

Sütik elfogadása