Táplálkozás az első trimeszterben - terhesség és helyes étkezés.

Suzanne Dixon MD, MPH

2014. 10. 17.

Kismamaként az evési szokásainkra minden eddiginél jobban oda kell figyelnünk! Az alábbiakban arról írunk, hány kalóriára lesz szükségünk a terhesség során és melyek az elengedhetetlen fontosságú tápanyagok a baba és saját magunk számára. Azt is eláruljuk, miért nem jó ötlet ilyenkor az alkohol fogyasztás és mindemellett még sok más érdekességel szolgálunk!

Amikor várandósak vagyunk, egyértelműen oda akarunk figyelni arra, hogy mit eszünk, hiszen a terhesség fontos része az egészséges táplálékbevitel.

De mi számít megfelelő táplálkozásnak ilyenkor? Mindenekelőtt ne gondolkozzunk fogyókúrában! A terhes diéta semmiképp nem egyenlő a fogyással és nem most van itt az ideje annak, hogy leadjunk a kilóinkból. Fogyasszunk megfelelő és tápanyagokban gazdag ételeket, és ne aggódjunk: a szülést követően hamar vissza fogjuk nyerni az alakunkat! Amennyiben alapvetően súlyproblémával küszködünk – akár túlsúlyosak akár kórosan soványak vagyunk – valószínű, hogy már az első trimesztertől speciálisan kialakított étrendre lesz szükségünk. Beszéljünk orvosunkkal!

Számos nőt foglalkoztat a kérdés: mi számít elfogadható súlygyarapodásnak a várandósság során? 8 és 16 kg között bármi „normálisnak” számít és csak akkor adódhatnak problémák, ha ezt az értéket messze túllépjük. Ha például 20 kilogrammnál többet gyarapszunk, sokkal nehezebb lesz leadni a kilókat a szülést követően. Ezért, - noha semmiképp nem szabad fogyókúrázni a terhesség ideje alatt, - ne használjuk más állapotunkat kifogásnak arra, hogy folyamatosan együnk!

Egészséges ételek Most bemutatjuk az ételek főbb csoportjait és segítünk annak megértésében, hogy mi-minek felel meg.

KALÓRIA A legtöbb kismamának körülbelül napi 300 plusz kalóriára van szüksége. Ez körülbelül két pohárnyi sovány tejnek, egy gombóc fagyinak, egy krémsajtos kiflinek, vagy egy tonhalas szendvicsnek felel meg.

KÍVÁNÓSSÁG

Senki nem tudja igazán, hogy miért kívánnak meg a kismamák bizonyos ételeket terhességük során, mindenesetre tény, hogy nem a szervezet tápanyag hiányára adott válaszreakció. Semmit nem kell az étkezésünkből kiiktatnunk mindaddig, amíg az adott ételt mértékkel fogyasztjuk.

PROTEIN

A várandós kismamáknak körlülbelül napi 60 g fehérjére van szükségük. Egy csésze tej vagy 30 g vörös hús körülbelül ennyi proteint tartalmaz. Kiváló fehérjeforrásnak számít a sovány hús, - például a szárnyasok és a hal, - a szárazbab, a lencse, a mogyorófélék, a tojás és a sajt. Kerüljük a pasztőrizálatlan, lágy sajtokat, például a Brie-t. Ne fogyasszunk nyers tojást vagy nyers húsokat, ezek ugyanis a magzatra ártalmas baktériumokat tartalmazhatnak.

KALCIUM

A magzat csontozatának és fogazatának kifejlődéséhez szervezetünknek kalciumra van szüksége. Az ajánlott kalcium bevitel a terhesség alatt napi 1200 g. Kalciumhoz zöld színű leveles zöldségekből, narancsléből, tejből, joghurtokból és sajtból juthatunk. Fogyasszunk naponta négy adag kalcium tartalmú élelmiszert!

VAS

Vasból naponta 15-30 grammra lesz szükségünk. A hal, a szárnyasok, a teljes kiörlésű kenyerek és gabonafélék, az aszalt gyümölcsök, a főtt tojás és a vörös húsok kiváló vasforrások. A második és harmadik trimeszter során vaskiegészítőket írhat fel számunkra az orvos, de ha odafigyelünk a bevitelére természetes forrásokból, akkor erre nem lesz szükség.

TERHES VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK Noha vitaminokra és ásványi kiegészítőkre nincs szüksége azoknak akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak, az általános nézet szerint nem ártalmasak a harmadik trimeszteről fogyasztva. Ne alkalmazzuk ezeket a megfelelő táplálkozás helyett, szedésükre vonatkozóan pedig minden esetben egyeztessünk orvosunkkal! Amennyiben már vannak kisgyermekeink, ezeket a szereket körültekintően, lezárva és elzárva tároljuk!

KOFFEIN

A kismértékű koffein fogyasztás nem árthat a babának, azonban ne igyunk többet napi egy-két pohárnál a koffein tartalmú italokból (legyen az kávé vagy szénsavas üdítő).

ASZPARTAM (ÉDESÍTŐSZER)

Kis mértékben fogyasztható.

A só fontos ásványi anyag, melynek megfelelő mértékű fogyasztására szüksége van szervezetünknek. Bevitelét régebben igyekeztek korlátozni a terhesség során, azonban legújabb megfigyelések szerint ez indokolatlan.

ALKOHOL

A magzati alkohol szindróma, mely során a magzat szervezetébe alkohol jut az anyaméhen belül, szellemi és fizikai fogyatékosságot eredményezhet a magzatnál, melyet először az 1980-as években mutattak ki. Senki nem tudja igazán, hogy milyen mennyiség okozhat problémákat, épp ezért erősen javasolt, hogy már az első trimesztertől fogva kerüljük annak fogyasztását!

Sütik elfogadása