A harmadik trimeszter kényelmetlenségei

Margaret Freda

Már csak egy karnyújtásnyira van a cél! A pocakunk napról napra nagyobb, ahogy a magzat növekszik. Nemsokára megszületik a baba, de addig még tapasztalni fogunk néhány új, kisebb-nagyobb kellemetlenséget.

A megnövekedett súly és az ezzel járó feszítő érzés olyan kényelmetlenségekkel jár, mint a nehézlégzés és az emésztési problémák. Ezek az érzések szülés után közvetlenül nagy eséllyel megszűnnek, de bizonyos praktikák révén a terhesség utolsó hónapjai is kellemesebbé tehetők.

1. Nehézlégzés

Mivel a méh egyre növekszik és az has irányába terjeszkedve nyomást fejt ki a rekeszizomra, a légzés nehezebbé válhat. Előfordulhat, hogy a lépcsőn megállás nélkül már nem sikerül felmennünk. Ilyenkor a legjobb egyszerűen csak lassítani a tempón és vigyázni arra, hogy ne melegedjünk túl.

Légzési nehézségek lefekvésnél is jelentkezhetnek. Ez esetben legelőnyösebb a félig ülő helyzetben való alvás, amit párnákkal lehet kényelmesebbé tenni. Az utolsó trimeszterben gyakorlatilag bármikor tapasztalhatunk légzési nehézségeket, ami ilyenkor normális, de ha aggódnánk emiatt, érdemes szakemberhez fordulnunk.

2. Gyomorégés és emésztési zavarok

E két, egymással összefüggő gyomorprobléma a harmadik trimeszterben jellemző. Sok várandós nő ekkor tapasztal életében először emésztési gondokat, amire egyáltalán nem számított.

Miért most jelennek meg ezek a problémák? A terhesség során a bélműködés egésze lelassul, amelynek eredményeként a gyomorizmok és a nyelőcső ellazul. Ezáltal az emésztés során keletkező savak, - amelyek normális esetben a gyomorban maradnak, - visszajutnak a nyelőcsőbe és a szájüregbe. A gyomorsavak égető érzést okoznak a torokban (furcsamód, a panaszt gyomorégésnek nevezzük). Ilyenkor a már elfogyasztott ételek immár kellemetlen ízét, valamit gyomorsavat érzünk a szánkban. Mindez az emésztési zavar következménye.

A gyomorégést és az emésztési zavarokat az alábbiak segítségével próbáljuk megelőzni:

• Többször együnk keveset, és a fő étkezések között kapjunk be valamit! Ezáltal állandóan lekötődnek a gyomorsavak, és nem fognak túltengeni. • Kerüljük a zsíros ételeket! • Evés után maradjunk függőleges testhelyzetben (a gravitáció segít!), és ne közvetlenül lefekvés előtt vacsorázzunk ! • Rágjunk rágógumit, amely enyhíti a szájban lévő kesernyés ízt!

Mielőtt marékszámra kapkodnánk a savlekötőt, konzultáljunk szakemberrel!

Sütik elfogadása