Munka a várandósság alatt

Margaret Freda

Ha minden jól megy, a nők várandósan is tovább tudnak dolgozni, akár egészen a szülés időpontjáig! Veszélyeztetett terhesség (ikerterhesség vagy korábbi koraszülés) esetén viszont a többieknél hamarabb el kell menni szülési szabadságra, hogy megfelelően tudjanak pihenni.

Munkavégzési stratégiák

Nagyon fontos, hogy ne dolgozzuk agyon magunkat a várandósság alatt, úgyhogy érdemes az alábbi szabályokat betartani, hogy egészségesek és pihentek tudjunk maradni a nap folyamán:

Naponta többször tartsunk szünetet és tegyük fel a lábunkat. A várandósság alatt lelassul a keringés, és a láb feltámasztásával könnyebben áramlik a vér, ezáltal kevésbé duzzad meg a lábunk és a bokánk.

Igyekezzünk a minimálisra csökkenteni a munkahelyi stresszt. Ha stresszes a munkánk, itt az idő, hogy stresszoldási technikákat tanuljunk, például jógázzunk vagy meditáljunk.

Szintén nagyon fontos, hogy eleget pihenjünk! A nők egyike-másika fáradtabbnak érzi magát nappal, ha várandós. Aludjunk többet éjszaka, hogy nappal kevésbé kerítsen hatalmába az álmosság.

Speciális munkavégzési szempontok

Néhány munka kockázatot jelenthet a baba és a mama számára, ilyen esetben szükség lehet a tevékenységek mennyiségi csökkentésére vagy módosítására. Nehéz fizikai megterhelést jelentő munkavégzés esetén konzultáljunk orvosunkkal!

Természetesen olyan fittek is lehetünk, hogy semmin sem kell változtatnunk. A legtöbb szakorvos szerint azonban kerülni kell minden olyan tevékenységet, amihez jó egyensúlyérzék kell, mivel a terhesség miatt a test súlypontja eltolódik, és könnyebben elveszíthetjük az egyensúlyunkat.

Hasonlóképpen, ha nehéz súlyokat kell emelnünk munka közben, vigyázzunk, hogy meg ne erőltessük a hátunkat, főleg nem a második és a harmadik trimeszter során, amikor már nő a pocakunk. Ha lehetséges, megoldást kell keresni arra, hogy ne kelljen semmit sem emelnünk.

Orvosunkkal azt is beszüljük meg, hogy erős vegyszerek nincsenek-e munkakörnyezetünkben. Lehet, hogy csak arcmaszkra és jó vastag kesztyűre van szükségünk a védelem érdekében, de ez minden esetben a használt vegyszertől függ.

Sütik elfogadása