Kalóriaszámlálás és fogyókúra a terhesség alatt?

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Senkinek nincs szüksége üres kalóriákra, de nem minden szénhidrát rossz. A „jó” összetett szénhidrátok elengedhetetlen energiát tartalmaznak, illetve fontos ásványi anyagokat, fehérjét és rostokat a kisbabánk és a mi számunkra is. Itt található minden, amit tudnunk kell. A szénhidrátok energiát adó ételek. Nemcsak a terhességi étrend során, alapvetően is a napi kalória bevitel felét ez teszi ki. Bár a sportolók előnyben részesítik őket a magas energiát adó tulajdonságuk miatt, néhányan, akik kalóriát számolnak, úgy tartják, hogy üres kalóriák, és ajánlatos korlátozni a bevitelüket, hogy segítsük a súly kontrollálását. Amennyiben diétázunk, valószínűleg fontosabb az egész napos kalóriabevitelre figyelnünk, mintsem túlaggódni a különböző energia csoportokat. Akárhogy is, vannak szénhidrátok, melyek jobbak a számunkra, ha némi súlyt kell felszednünk.

A jó és a rossz megkülönböztetése

Nem minden szénhidrát egyenlő. Az egyszerű szénhidrátok sok kalóriát és energiát tartalmaznak, viszont nem magas a tápanyag tartalmuk egy terhes étrend során. A kalóriaszámoláshoz jó ismerni példákat az egyszerű szénhidrátra, melyekbe beletartoznak a fehér kenyér, fehér rizs vagy tészta, finomított gabona, sütemények, torták, gyorsételek és cukrok.

Az összetett szénhidrátok másfelől tele vannak ásványi anyaggal, fehérjével és rostokkal- minden, ami szükséges a kisbabánknak és magunknak. Zöldségek; gyümölcsök; teljeskiörlésű kenyér, gabona és tészta, barna rizs, szárított bab és borsó; és párolt vagy héjában sült krumpli mind az összetett szénhidrátok közé tartoznak.

Az összetett szénhidrátok hatása

A legtöbb dietetikus szerint a napi kalória keretünk 60 százalékát összetett szénhidrátnak kell kitennie.

A hatvan százalék talán soknak hangozhat, de figyelembe véve az egészséges hatásokat, illetve a terhességi súlyra vonatkozóan is: A rostok a szénhidrátban, mint a gyümölcsöket és a zöldségeket tartalmazó étrend a terhesség alatt, segíthet az esetleges szorulást leküzdeni. Néhány nőnél előfordul, hogy az első trimeszterben tapasztalt hányinger is csökken a szénhidrát hatására.

Konyhai segítség

A legtöbb tápanyagot hozhatjuk ki a szénhidrátokból, ha követjük a következő javaslatokat: Együnk friss vagy fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket. Sokkal nagyobb a tápanyag tartalmuk, mint a konzerv változatoknak. Próbáljunk nyers zöldségeket és gyümölcsöket rágcsálni nassolásként- nem szükséges számolni a kalóriákat. Ha főzzük a zöldségeket, süssük serpenyőben, mikrózzuk vagy enyhén pároljuk őket, így megtartják a vitamin- és ásványi anyag tartalmukat. Amennyire lehetséges kerüljük a sok szószt, vagy vajat a zöldségeken. Ezek a magas zsírtartalmú feltétek laktatóak, és nem hagynak elég helyet a táplálóbb ételeknek, csak üres kilókat kapunk tőlünk, és kis mértékben értékes súlygyarapodást a terhességi súlyunkhoz.

Sütik elfogadása