Második trimeszter: hogyan reagál a baba a hangulatváltozásainkra?

Mami remek hangulatban van! Kisbabánk mostanában súlygyarapodással és növekedéssel volt elfoglalva, és már egyre több változás állt be az ő kis „vízi világában”. Talán nem vettük észre, de a hangulatunk, - az, hogy boldognak, szomorúnak, mérgesnek vagy emelkedettnek érezzük magunkat - befolyásolhatja a vérünk kémiai összetételét, ami pedig a kisbabánk állapotára is hatással lehet. Szóval különösen fontos a stresszt minimalizálni és a boldogságot a maximumra kapcsolni!

A KISBABA FEJLÖDÉSE A MÁSODIK TRIMESZTERBEN

Vigyázz, kész, nő! Kisbabánk a második trimeszterben azzal van elfoglalva, hogy minél nagyobbra nőjön. A belsőszervei folyamatosan fejlődnek, és egy speciális barna zsírréteg is kialakul a bőre alatt. A Vernix (magzatmáz) is elkezd formálódni. Ez egy sűrű, fehér anyag, amely a magzat bőrét borítja és védi, valamint segít neki lecsúszni a szülőcsatornán. A hónap végére körülbelül 13-15 centiméter hosszú lesz, a súlya pedig nagyjából 260 gramm közöttire tehető.

MI TÖRTÉNIK?

Habár már hozzászoktunk ahhoz, hogy osztozunk a testünkön a kis pocaklakónkkal, mégis azt gondolnánk, hogy a gondolataink és az érzéseink csak ránk tartoznak, beleértve a hangulatingadozásainkat is. Valójában azonban a terhesség során az érzelmi állapotunk hatással van a kisbabánkra is. Ha izgatottak vagy boldogok vagyunk, a magzatunk reagál a hormonokra, amelyek a hangulatunknak köszönhetően szabadulnak fel bennünk. Amikor teljesen békések és nyugodtak vagyunk, kisbabánkra is „átragad” a mi elégedettségünk. S ha némi stressztől vagy szorongástól szenvedünk is a második trimeszterben, akkor a kicsi pulzusszáma és szívműködése felgyorsul a saját állapotunk miatt.

HAGYJUK, HOGY MÁS OLDJA MEG HELYETTÜNK!

Nézzünk szembe a ténnyel: stressz nélkül élni lehetetlen. Viszont amennyire lehet, ki kell zárnunk a magas fokú szorongást és aggodalmat a második trimeszterben, csakúgy, mint az egész terhesség alatt. Kutatások kimutatták, hogy azok a babák, akiknek édesanyjuk magas stressznek van kitéve a terhesség során, sokkal gyakrabban lesznek később betegek, illetve ingerlékenyebbek, és nehezebb őket megnyugtatni. Természetesen a gének és a személyiségjegyek is hozzájárulnak ehhez. Viszont saját magunk érdekében és a kicsi jólléte miatt is tartsuk távol magunkat a stresszes helyzetektől, amennyire csak lehet! Nem tudjuk elkerülni az összes hangulatingadozást, de a szükségesen felüli stresszt ki kell zárni! Hagyjuk, hogy valaki más vegye a vállára az élet problémáit- nekünk van a legjobb kifogásunk a világon a második trimeszterre és azután is!

A LEGFONTOSABB

Ez a legegyszerűbb, de tényleg! Pihenjünk, étkezzünk helyesen, kérjünk segítséget a stresszmentesítés érdekében, és ragadjunk meg minden lehetőséget a nyugalomra a második trimeszter során! Minden segítséget fogadjunk el kedvesünktől, a családtól és a barátoktól. Minél nyugodtabbak vagyunk, annál nyugodtabb lesz a kisbabánk is.

Sütik elfogadása