Második trimeszter: hogyan reagál a baba a hangulatváltozásainkra?

Második trimeszter: hogyan reagál a baba a hangulatváltozásainkra?

2014.10.17.

Mami remek hangulatban van! Kisbabánk mostanában súlygyarapodással és a növekedéssel volt elfoglalva, és már egyre több változás állt be az ő kis „vízi világában”. Talán nem vettük észre, de a hangulatunk, - az, hogy hogyan érezzük magunkat - boldognak, szomorúnak, mérgesnek, emelkedettnek - befolyásolhatja a vérünk kémiai összetételét, ami pedig a kisbabánk állapotára lehet hatással. Szóval különösen fontos a stresszt minimalizálni és a boldogságot a maximumra kapcsolni!

ÉPÍTKEZÉSI TERÜLET Vigyázz, kész, nő! Kisbabánk a második trimeszterben azzal van elfoglalva, hogy minél nagyobbra nőjön. A szervek folyamatosan nőnek, és egy speciális barna zsírréteg is kialakul a bőre alatt. Vernix (magzatmáz) kezd formálódni. Ez egy sűrű, fehér anyag, amely magában foglalja és védi a magzat bőrét, valamint segít neki lecsúszni a szülőcsatornán. A hónap végére körülbelül 13-15 centiméter hosszú lesz, a súlya pedig nagyjából 260 gramm közöttire tehető.

MI TÖRTÉNIK? Habár már hozzászoktunk ahhoz, hogy osztozunk a testünkön a kis pocaklakónkkal, mégis azt gondolhatjuk, hogy a gondolataink és az érzéseink csak ránk tartoznak, beleértve a hangulatingadozásainkat is. Valójában azonban a terhesség során a mi érzelmi állapotunk hatással van a kisbabánkra is. Ha izgatottak, vagy boldogok vagyunk, a magzatunk reagál a hormonokra, amelyek a hangulatunknak köszönhetően szabadulnak fel bennünk. Amikor teljesen békések és nyugodtak vagyunk, kisbabánkra is „átragad” a mi elégedettségünk. S ha némi stressztől vagy szorongástól szenvedünk is a második trimeszterben, akkor a kicsi pulzusszáma és szívműködése felgyorsul a saját állapotunk miatt.

HAGYJUK, HOGY MÁS OLDJA MEG HELYETTÜNK! Nézzünk szembe a ténnyel: Stressz nélkül élni lehetetlen. Viszont amennyire lehet, ki kell zárnunk a magas fokú szorongást és aggodalmat a második trimeszterben, csakúgy, mint az egész terhesség alatt. Kutatások kimutatták, hogy azok a babák, akiknek édesanyjuk magas stressznek van kitéve a terhesség során, sokkal gyakrabban lesznek betegek születés után, illetve ingerlékenyebbek, és nehezebb őket megnyugtatni. Természetesen a gének és a személyiségjegyek hozzájárulnak ehhez. Viszont saját magunk érdekében és a kicsi jólléte miatt is, tartsuk távol magunkat a stresszes helyzetektől, amennyire csak lehet! Nem tudjuk elkerülni az összes hangulatingadozást, de a szükségesen felüli stresszt ki kell zárni! Hagyjuk, hogy valaki más vegye a vállára az élet problémáit- nekünk van a legjobb kifogásunk a világon a második trimeszterre és azután is!

A LEGFONTOSABB Ez a legegyszerűbb, de tényleg! Pihenjünk, étkezzünk helyesen, kérjünk segítséget a stresszmentesítés érdekében, és ragadjunk meg minden lehetőséget a nyugalomra a második trimeszter során! Minden segítséget fogadjunk el kedvesünktől, a családtól és a barátoktól. Minél nyugodtabbak vagyunk, annál nyugodtabb lesz a kisbabánk is.

Ez is érdekelhet: