Érzelmek a várandósság ideje alatt. Az érzelmi hullámvasút ilyenkor normális.

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

A terhesség egy érzelemgazdag utazás. Talán már megfigyelhettük, hogy az orvosok, a védőnők, de a család és a barátok is a várandósságot csupán fizikai aspektusból szemlélik, a lelki oldalával nemigen törődnek. A figyelem középpontjába a mama és a magzat egészségét helyezik, hiszen ez sokkal kézzel foghatóbb dolog, mint a lelki egészség. Ennek ellenére a legtöbb várandós nő egyetért abban, hogy a hangulatváltozások okozta problémák legalább ennyire hangsúlyosak.

Hogyan hat a várandósság az érzelmeinkre és hogyan lehet megbirkózni ezzel?

Az átállás

Amikor eljön az ideje, a legtöbb nő már várja a terhességet és az anyaságot. Amikor azonban teherbe esünk, - tervezetten, vagy véletlenül, - az érzeseink megváltoznak ahhoz képest, amire számítottunk. Az érzelmi egészség becsapós lehet. Akik azelőtt féltek és tartottak a terhességtől, azok meglepően jól veszik az akadályokat.. Azok pedig, akik késznek érezték magukat a kismamaságra, hirtelen elbizonytalanodnak. Minden egyes trimeszter elteltével változnak a bennünk kavargó érzések, és minden periódus újakat hoz. Az első időszakban azzal a ténnyel próbálunk megbirkózni, hogy teherbe estünk. A másodikban arra koncentrálunk, hogy valóban gyermekünk fog születni. A harmadik trimeszterben többnyire kitágul a látökörünk, és az anyaság felelősségeit és örömeit látjuk meg: mindehhez rengeteg érzelmi átállásra lesz szükség.

Szerepcserék A terhesség a családi kapcsolatokat is megvátoztatja. Ha első babát várunk, akkor egyedülállóból (illetve rajta kívül a párjáért felelős nőből) a nap 24 órájában felügyeletet igénylő csecsemőért is felelős személlyé válunk. Ha már a második gyermekünket várjuk, (esteleg harmadikat, vagy negyediket) a változások a családot is érintik, felelősségünk pedig arányosan nő. Egy pici jövevényt a családba szoktatni nehéz és fárasztó feladat, még a legboldogabb pillanatokban is. Ezért is tekintik a terhességet néha “fejlődési krízisnek”. Annak ellenére, hogy egy kisbaba csodálatos része az életünknek, mégis tud rettenetes lenni. Mindemellett a testünkben lévő hormonok az érzéseinket is fölerősítik.

Mit érezhetünk? Az alábbiakban bemutatjuk a várandós kismamák által megtapasztalt érzéseket a terhességük során. Figyelem: ezek nem mind negatívak! vidámság, boldogság és izgatottság; depresszió, bizonytalanság vagy félelem; érzékenység; nyugalom; erősebb függés a partnerünktől és/vagy családtagoktól; büszkeség, hogy sikerült egy csoda részesei lennünk; szeretet a gyermek iránt, kötődés kialakulása még azelőtt, hogy megszületett volna; reakciók testünk látványának változásaival kapcsolatosan (lehet szeretni, vagy nem szeretni a testünket a terhesség ideje alatt); kelekótya érzések; gyászolása annak az életmódnak, ami azelőtt volt; aggodalom a pénzügyek, a későbbi elhelyezkedés miatt, gyermekgondozás miatt, a függetlenségünk elvesztése miatt, a párunkkal való kapcsolatunk megváltozása miatt, a szülés miatt, hogy jó anyák leszünk-e vagy sem, stb. türelmetlenség - folyamatosan azt érezzük, hogy már ősidők óta terhesek vagyunk; érzékenység mások megjegyzéseinél és javaslatainál; gyakori sírások; nappal álmodozni a születendő gyermekről.

A várandósság alatt felgyülemlett érzelmeink kordában tartása

Annak ellenére, hogy a fent említett érzések teljesen szokványosak, tudunk segíteni azon, hogy a hangulatváltozásokat kordában tartsuk ebben a csodálatos de nehéz időszakban:

Fizikailag maradjunk fittek! Étkezzünk egészségesen, mozogjunk és pihenjünk nagyokat! Ha rosszul, vagy fáradtnak érezzük magunkat, az valószínűleg a félelemtől, vagy a szomorúságtól van.

Tájékozódjunk! Járjunk el szülés előkészítő tanfolyamokra és lapozgassunk könyveket a terhességről! Enyhítheti a stersszt, ha tudjuk, mire számítsunk!

Osszuk meg a gondolatainkat és érzéseinket a párunkkal, barátainkkal vagy családtagjainkkal! Ne vállaljunk túl sok munkát otthon, vagy a munkahelyünkön! Ne vegyünk be nyugtatót, sem gyógynövényi készítményeket depresszióra vagy a terhességi hangulatingadozásokra! Bármilyen gyógyszer szedése előtt konzultáljunk az orvosunkkal!

Sütik elfogadása