Your-emotional-health

Érzelmek a várandósság ideje alatt. Az érzelmi hullámvasút ilyenkor normális.

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

2014. 10. 17.

A terhesség egy érzelemgazdag utazás. Talán már megfigyelhettük, hogy az orvosok, a védőnők, de a család és a barátok is a várandósságot csupán fizikai aspektusból szemlélik, a lelki oldalával nemigen törődnek. A figyelem középpontjába a mama és a magzat egészségét helyezik, hiszen ez sokkal kézzel foghatóbb dolog, mint a lelki egészség.
Ennek ellenére a legtöbb várandós nő egyetért abban, hogy a hangulatváltozások okozta problémák legalább ennyire hangsúlyosak.

Hogyan hat a várandósság az érzelmeinkre és hogyan lehet megbirkózni ezzel?

Az átállás

Amikor eljön az ideje, a legtöbb nő már várja a terhességet és az anyaságot. Amikor azonban teherbe esünk, - tervezetten, vagy véletlenül, - az érzeseink megváltoznak ahhoz képest, amire számítottunk. Az érzelmi egészség becsapós lehet. Akik azelőtt féltek és tartottak a terhességtől, azok meglepően jól veszik az akadályokat.. Azok pedig, akik késznek érezték magukat a kismamaságra, hirtelen elbizonytalanodnak.
Minden egyes trimeszter elteltével változnak a bennünk kavargó érzések, és minden periódus újakat hoz. Az első időszakban azzal a ténnyel próbálunk megbirkózni, hogy teherbe estünk. A másodikban arra koncentrálunk, hogy valóban gyermekünk fog születni. A harmadik trimeszterben többnyire kitágul a látökörünk, és az anyaság felelősségeit és örömeit látjuk meg: mindehhez rengeteg érzelmi átállásra lesz szükség.

Szerepcserék
A terhesség a családi kapcsolatokat is megvátoztatja. Ha első babát várunk, akkor egyedülállóból (illetve rajta kívül a párjáért felelős nőből) a nap 24 órájában felügyeletet igénylő csecsemőért is felelős személlyé válunk.
Ha már a második gyermekünket várjuk, (esteleg harmadikat, vagy negyediket) a változások a családot is érintik, felelősségünk pedig arányosan nő. Egy pici jövevényt a családba szoktatni nehéz és fárasztó feladat, még a legboldogabb pillanatokban is. Ezért is tekintik a terhességet néha “fejlődési krízisnek”. Annak ellenére, hogy egy kisbaba csodálatos része az életünknek, mégis tud rettenetes lenni. Mindemellett a testünkben lévő hormonok az érzéseinket is fölerősítik.


Mit érezhetünk?
Az alábbiakban bemutatjuk a várandós kismamák által megtapasztalt érzéseket a terhességük során. Figyelem: ezek nem mind negatívak!
vidámság, boldogság és izgatottság;
depresszió, bizonytalanság vagy félelem;
érzékenység;
nyugalom;
erősebb függés a partnerünktől és/vagy családtagoktól;
büszkeség, hogy sikerült egy csoda részesei lennünk;
szeretet a gyermek iránt, kötődés kialakulása még azelőtt, hogy megszületett volna;
reakciók testünk látványának változásaival kapcsolatosan (lehet szeretni, vagy nem szeretni a testünket a terhesség ideje alatt);
kelekótya érzések;
gyászolása annak az életmódnak, ami azelőtt volt;
aggodalom a pénzügyek, a későbbi elhelyezkedés miatt, gyermekgondozás miatt, a függetlenségünk elvesztése miatt, a párunkkal való kapcsolatunk megváltozása miatt, a szülés miatt, hogy jó anyák leszünk-e vagy sem, stb.
türelmetlenség - folyamatosan azt érezzük, hogy már ősidők óta terhesek vagyunk;
érzékenység mások megjegyzéseinél és javaslatainál;
gyakori sírások;
nappal álmodozni a születendő gyermekről.

A várandósság alatt felgyülemlett érzelmeink kordában tartása

Annak ellenére, hogy a fent említett érzések teljesen szokványosak, tudunk segíteni azon, hogy a hangulatváltozásokat kordában tartsuk ebben a csodálatos de nehéz időszakban:

Fizikailag maradjunk fittek! Étkezzünk egészségesen, mozogjunk és pihenjünk nagyokat! Ha rosszul, vagy fáradtnak érezzük magunkat, az valószínűleg a félelemtől, vagy a szomorúságtól van.

Tájékozódjunk! Járjunk el szülés előkészítő tanfolyamokra és lapozgassunk könyveket a terhességről! Enyhítheti a stersszt, ha tudjuk, mire számítsunk!

Osszuk meg a gondolatainkat és érzéseinket a párunkkal, barátainkkal vagy családtagjainkkal!
Ne vállaljunk túl sok munkát otthon, vagy a munkahelyünkön!
Ne vegyünk be nyugtatót, sem gyógynövényi készítményeket depresszióra vagy a terhességi hangulatingadozásokra!
Bármilyen gyógyszer szedése előtt konzultáljunk az orvosunkkal!

Ez is érdekelhet:

Törlőkendők

Pampers Sensitive törlőkendők

Kevesebb törlés a kíméletesebb tisztításért *