Értékes tápanyagok a terhesség alatt. Rizs, bab, hal és húsfehérjék

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Ha valamire ebben az időszakban szükségünk van, az a bőséges fehérjebevitel. A megfelelő mennyiségű fehérje segít abban, hogy mi magunk jó erőben maradjunk, gyermekünknek pedig, hogy a fehérjékben található aminosavak elősegítsék az egészséges növekedését és fejlődését.

A megfelelő táplálkozás

A várandós nőknek minőségi fehérjére van szükségük, ami nagy mértékben tartalmaz amino savakat. Ezek az egészséges ételekben megtalálhatóak. A sok fehérjét tartalmazó húsok, halak és tejtermékek mind nagyon jól illeszthetőek a kismamák étrendjébe. A legtöbb növényi fehérje azonban nem ennyire jótékony hatású. Aki vegetáriánus, és főlag aki vegán, annak különösen oda kell figyelnie a fehérje pótlásra az aminosavak miatt! Háziorvosunk, vagy egy dietetikus segíthet a megfelelő étrend összeállításában, ezért forduljunk hozzájuk segítségért!

Fehérjében gazdag ételek

A vörös hús a leginkább közismert forrása a fehérjének, de nem kell mindennap steaket ennünk, hogy elérjük a szükséges mennyiséget. Sok más étel, például hal és szárnyasok is fehérjében gazdagok. Ahogy a tejtermékek és a bab is az. A változatos étrend a táplálkozás alapja terhesség alatt. A következők egyenként tartalmaznak 15 gramm fehérjét:

  • 2 nagy tojás

  • 60-80 gramm hús, hal vagy tejtermék

  • 60 gramm keménysajt 

  • 1 csésze bab, borsó vagy lencse

  • ½ csésze túró

Néhány kismama nincs hozzászokva, hogy sok húst és tejterméket egyen és azon tűnődik, hogy túl sokat fog hízni. Azonban ha kiegyensúlyozott az étrendünk, beleértve a megfelelő mennyiségű minőségi fehérjét a terhesség alatt, nem kell aggódnunk az elhízás miatt. A terhesség elvégre a hízás ideje. A megfelelő táplálkozás a legjobb módja, hogy a fejlődő babánk egészséges legyen és mi is jól érezzük magunkat.

Sütik elfogadása