Értékes tápanyagok a terhesség alatt. Rizs, bab, hal és húsfehérjék
Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN
Ha valamire ebben az időszakban szükségünk van, az a bőséges fehérjebevitel. A megfelelő mennyiségű fehérje segít abban, hogy mi magunk jó erőben maradjunk, gyermekünknek pedig, hogy a fehérjékben található aminosavak elősegítsék az egészséges növekedését és fejlődését.
A megfelelő táplálkozás
A várandós nőknek minőségi fehérjére van szükségük, ami nagy mértékben tartalmaz amino savakat. Ezek az egészséges ételekben megtalálhatóak. A sok fehérjét tartalmazó húsok, halak és tejtermékek mind nagyon jól illeszthetőek a kismamák étrendjébe. A legtöbb növényi fehérje azonban nem ennyire jótékony hatású. Aki vegetáriánus, és főlag aki vegán, annak különösen oda kell figyelnie a fehérje pótlásra az aminosavak miatt! Háziorvosunk, vagy egy dietetikus segíthet a megfelelő étrend összeállításában, ezért forduljunk hozzájuk segítségért!
Fehérjében gazdag ételek
A vörös hús a leginkább közismert forrása a fehérjének, de nem kell mindennap steaket ennünk, hogy elérjük a szükséges mennyiséget. Sok más étel, például hal és szárnyasok is fehérjében gazdagok. Ahogy a tejtermékek és a bab is az. A változatos étrend a táplálkozás alapja terhesség alatt. A következők egyenként tartalmaznak 15 gramm fehérjét:
2 nagy tojás
60-80 gramm hús, hal vagy tejtermék
60 gramm keménysajt
1 csésze bab, borsó vagy lencse
½ csésze túró
Néhány kismama nincs hozzászokva, hogy sok húst és tejterméket egyen és azon tűnődik, hogy túl sokat fog hízni. Azonban ha kiegyensúlyozott az étrendünk, beleértve a megfelelő mennyiségű minőségi fehérjét a terhesség alatt, nem kell aggódnunk az elhízás miatt. A terhesség elvégre a hízás ideje. A megfelelő táplálkozás a legjobb módja, hogy a fejlődő babánk egészséges legyen és mi is jól érezzük magunkat.
Itt még többet olvashatsz erről Terhesség
Csatlakozz a Klubhoz, hogy megkaphasd: