Dolgozó kismama. Folytathatom a munkát a terhességem alatt is?

Egy gyakori kérdés, melyet minden terhes nő feltesz magának: Vajon meddig leszek képes dolgozni? A válasz: Amíg nem káros a saját és kicsim egészségére, és amíg jól érzem magam munka közben.

Sokan aggódnak és azt gondolják, hogy talán egyáltalán nem kellene dolgozniuk. Nos, nincs miért aggódni! Az állapotos nők jelentős többsége egészen a nagy napig képes folytatni a munkát, amennyiben szeretné. A munka nem ártalmas a magzatra nézve. Akkor meg főleg nem, ha egy terhes számára optimális munkát végzünk. Viszont azokban az esetekben, amikor a terhesség kockázatokkal jár, - mint például ikerterhesség, vagy koraszülés veszélye, - úgy ragaszkodjunk az otthoni pihenéshez jóval korábban, mint azok, akiknél nincsenek jelen a fenti tényezők.

MUNKAÜGYI STRATÉGIÁK TERHESSÉG ALATT Még ha a terhességünk nem is rejt meghatározott kockázatokat, akkor is érdemes az alábbi tanácsokat betartanunk a munkában:

Tartsunk szüneteket és tegyük fel lábainkat többször a nap folyamán. A vérkeringés lelassul a terhesség folyamán, így a lábak felpolcolása segíti a véráramlás beindulását és a lábfej megduzzadását is csökkenti. Igyekezzünk redukálni a munkahelyi stresszhatást! Ha kifejezetten stresszes munkát végzünk, eljött az ideje, hogy megtanuljunk kiváló feszültség levezető technikákat, mint például jógázni, vagy meditálni. Aludjunk eleget minden éjjel! Néhányan az áldott állapot ideje alatt fokozott nappali fáradságot éreznek. Ezzel könnyen meg lehet birkózni, ha növeljük az éjszakai pihenés hosszát. Vagy ha a munkahelyünk optimális terhes nők számára, keressünk egy félreeső helyet, ahol szundíthatunk egy keveset.

SPECIÁLIS MUNKAHELYI TÉNYEZŐK

Néhány munkakör veszélyt hordozhat magában magunkra és a babára nézve. Ezt figyelembe véve változtatnunk kell a tevékenységünkön, vagy csökkenteni a behatásokat. Amennyiben a hivatásunk kemény fizikai munkát igényel, konzultáljunk kezelőorvosunkkal és szülésznőnkkel. Ha kellően fittek vagyunk, talán semmin nem kell változtatni. Bár a legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy mellőzzük a fent említett behatásokat, már csak azért is, mert a terhesség miatt megváltozik az ember súlypontja, így egyes feladatok balesetveszélyesek lehetnek.

Tehát, ha nehéz tárgyakat kell emelgetnünk, találjunk rá módot, hogy elkerüljük a hátunk túlterhelését főleg a második és a harmadik trimeszterben, amikor már jelentős méretű pocakunk van. Minél inkább sikerül kivonni magunkat az nehéz dolgok emelése alól, annál jobb.

Akkor is kifejezetten fontos az orvosunkkal és szülésznőnkkel való egyeztetés, amennyiben vegyszerekkel dolgozunk. Feltehetőleg egy maszk és gumikesztyűk elégnek fognak bizonyulni a biztonság érdekében, de ez leginkább magától a vegyszertől függ.

Sütik elfogadása