Alvás a várandósság alatt és gyakroi vizelési inger.

Suzanne Dixon MD, MPH

Nehézkesen megy az alvás? A terhesség alatt nagy kihivás a kényelmes poziciót megtalálása, miközben rúgdos a baba és gyakori látogatásokat teszünk a fürdőszobába. Szerencsére vannak segítő tippjeink. A „Pihenj sokat!” egy csodálatos tanács, de sokszor könnyebb mondani, mint megvalósítani. Egy aktívan növekedő baba és a hormonális változások meg tudják nehezíteni az alvást a terhesség alatt. Amikor végre sikerül elaludnunk, akkor a baba sokszor felébreszthet bennünket. Bemutatunk egy-két terhesség alatt jelentkezhető alvási nehézséget, illetve pár módszert ezek kiküszöbölésére.

Hánykolódás

Sokszor nehéz, főleg a harmadik trimeszterben kényelmes pozíciót találni az alvásra a terhesség alatt. Próbáljunk meg az oldalunkon feküdni, egy párnával a térdeink között, ez támasztja a hát alsó részét. Ha kipárnázzuk magunkat a testünk teljes hosszában és hagyjuk magunkat visszagurulni a párnákra, akkor ez segítséget nyújthat ott, ahol a leginkább szükségünk van rá. Néhány nőnek megkönnyebbülés, ha a fejét kicsit megemelt pozícióban tartja, körülvéve magát párnákkal.

Gyakori vizelés

Minél előrehaladottabb a terhesség, annál nagyobb lesz a vizelések gyakorisága. Ezalól az éjszaka sem lesz kivétel. Ennek oka, hogy a növekvő méh nyomja a húgyhólyagot. Ne csökkentsünk a folyadékbevitelen napközben, de lefekvés előtt próbáljunk meg kevesebbet inni!

Időnként húgyúti fertőzések is fokozhatják a vizelések gyakoriságát, ez azonban nem az egyetlen jele a húgyúti fertőzésnek. Előfordulhat, hogy úgy érezzük, sürgősen rohannunk kell pisilni vagy fájdalmas, égető érzést tapasztalunk a vizelés során. Ilyen, vagy hasonló esetekben keressük fel szülészünket, orvosunkat! Valószínűleg csak egy vizeletvizsgálatot fognak végezni.

A magzat aktivitása, mozgása

Magzatmozgás

Babánk mozdulatai felébreszthetnek bennünket éjszaka. Nem sok mindent tehetünk ezzel, hiába is szeretnénk. Egy mozgolódó baba általában egészséges. Ha a babák nem ficánkolnak, vagy lelassulnak, aggódni kezdünk az egészségük miatt. Tehát hiába frusztrál minket, ez annak a jele, hogy babánk jó egészségnek örvend. Ha a kicsi miatt felébredünk éjszaka, próbáljunk meg napközben aludni. Egy rövid szundikálás is pihentető lehet.

Idegnyomódási problémák Minden nőnél felhalmozódik folyadék a terhesség alatt (ödéma). Ez normális, de nyomást válthat ki az idegek különböző pontjain. Például idegleszorítást okozhat a csukló környékén (carpalis alagútszindróma). Az okozott fájdalom általában kora reggel a legrosszabb, de éjszaka is felébreszthet. Segíthet, ha éjszakára csuklókötést teszünk fel, vagy ha pihentetjük az érintett karunkat egy párnán.

Könnyű alvás tippek Adunk egy-két további tippet a jó éjszakai alvásért: Iktassuk ki az összes koffeint étrendünkből! Végezzünk pár kímélő gyakorlatot minden nap! Vizsgálatok mutatták ki, hogy a rendszeres torna elősegíti a jobb alvást. A séta jó választás egy terhes nőnek. Több információért a terhesség alatti tornáról, keresgélj az interneten. Próbáljunk meg inni egy pohár meleg tejet közvetlenül lefekvés előtt!

Végezetül, NE szedjünk be altató tablettákat, hogy segítsenek aludni, hiába megkönnyítenék helyzetünket. Mindig egyeztessünk a szülészünkkel, orvosunkkal mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdenénk szedni.

Sütik elfogadása