A terhesség mellékhatásai: terhességi csíkok

A terhességi csíkokról

A terhességi csíkok vagy striák – sötétebb csíkok a hason, melleken, fenéken és combokon – akkor alakulnak ki, amikor a bőrben található kötőszöveti rostok sérülnek folyamatos terhelés, feszülés hatására. Azt leszámítva, hogy kevésbé esztétikus látványt nyújt, nem jelent egészségügyi kockázatot, és sokszor előfordul, hogy idővel elhalványulnak.

A probléma

Egy, a nem szívesen látott terhességi mellékhatások közül könnyen megjelenhet az elkövetkező hetekben – a rettegett terhességi csíkok! Bőrünk több rétegből áll és a középső réteg (irha) rugalmas, mely lehetővé teszi, hogy a bőr megtartsa eredeti alakját nyújtás, feszülés ellenére is. De ha egyes részei sokáig megnyúlnak, felduzzadnak, akkor az irha könnyen elveszítheti rigalmasságát és elszíneződött csíkok (barnás-pirosas, mely a későbbiekben elhalványul) jelenhetnek meg azokon a területeken, ahol a kötőszöveti rostok elszakadtak. Ez az oka annak, hogy a várandósság alatt könnyedén kialakulhatnak ezek a striák. Megjelenhetnek bárhol, ahol egy kis plusz kilóra teszünk szert: has, mellek, combok, fenék.

Nem azt számít, ami kívül, hanem ami odabent van

Bár a terhességi csíkok a várandósság legkellemetlenebb mellékhatásai közé tartoznak, ne felejtsük el, hogy ez puszta szépészeti kérdés, és a jó hír az, hogy legtöbb esetben elhalványulnak a szülést követően. A striák továbbá teljesen ártalmatlanok, nem jelentenek egészségügyi kockázatot, és mivel nem igazán tudunk mit tenni kialakulásuk ellen, és eltüntetni sem lehet őket, felesleges aggodalmaskodni miatta. Hidratáló krémek alkalmazása sosem árthat; kenjük fel arra a területre, ahol a striák megjelentek, és ezzel elkerülhetjük, hogy a bőr szárazzá és viszketővé váljon. Arra azonban ne számítsunk, hogy ezzel eltűntethetjük a csíkokat. Épp ezért próbáljuk meg figyelmen kívül hagyni őket, és a pocakunkban fejlődő kis lényre koncentrálni!

Sütik elfogadása