A magzati fejlődés szakaszai. Szia Mami, hallak téged! A baba fejlődése

Mi ez a zaj?

A hang az egyik leginkább stimuláló eleme a babák világának. Habár a magzatvíznek van egy tompító hatása, az anyaméh mégis a saját testünkből és a külső világból jövő hangokkal van tele. A kicsink már ekkor felriad a hangos zajokra és különös figyelmet fordít bizonyos hangokra: főleg a mama hangjára, zenére és mások hangjára. Hozzuk ki ebből a legtöbbet.

Fejlődés alatt

A babánk egy bimbózó zseni. A kisbabánk koponyájában az agy lebenyekre osztódik a magzati fejlődés alatt, az idegrendszer fejlődik és létrejönnek azok a bizonyos ráncok, az agytekervények. Az összes neuron, amire a gyerekünknek szüksége lesz, a helyére kerül ennek a hónapnak a végére, habár a kapcsolatok az idegsejtek között évekbe fognak telni, mire kifejlődnek. A koponyán kívül is zajlanak az események: az arc jellege világosan kivehető, szemhéjak és a szemöldökök kidolgozottak. A hónapnak a végére a babánk elégi a 900 grammos testsúlyt és 23 centis hosszt, fejtől a popsiig.

Mi történik?

A kisbabánk hallása már most meglepően fejlett. Habár a magzatvíznek van egy tompító hatása, sok hang behatol az anyaméhbe. A babánk hallgatja a testünkből jövő hangokat – a nyelést, a szívverést – ahogyan a külvilágból jövőket is. Különféle hangok érik el a magzati fejlődés egyes státuszaiban. Megijed a hangos zajoktól, amik a közeledből jönnek – dudálás, ajtó csapódása - és rugdalózással válaszol a kellemesekre, különösen a kedvencére: Anya hangjára. Innentől kezdve, ha a partnerünk lehajol egy kis csevegésre a pocakhoz, valószínűleg pár rugdalással választ is fog kapni, sőt akár a baba helyezkedni is fog, hogy közelebb kerüljön a hanghoz. Bámulatos módon, a kisbaba már most megtanulja a különbséget a saját hangunk és mások hangja között és megszokja az anyanyelvének különös hangjait.

Zenei válogatás a babának

Ha kiválasztunk egy zenét, ami tetszik, és minden nap lejátsszuk, amikor lazítunk, a terhesség végére a kisbabánk megtanulja élvezni a zenét legalább annyira, mint mi, sőt fel is tudja ismerni a születése után. Nem tudunk zenei zsenit teremteni azzal, hogy muzsikának tesszük ki egy ilyen korai fejlődési stádiumban, de elindíthatjuk a zene szerelmeseinek útján. A dallam nagyon stimuláló a babánknak és nyugtató mindkettőnknek. Szóval itt az ideje, hogy énekeljünk vagy hangosan beszéljünk, amilyen gyakran csak lehet, miközben végezzük a napi teendőket – s ezt a szokást folytassuk az újszülöttel is!

Tudjunk meg többet arról, hogy milyen hangok töltik meg a kisbabánk világát a fejlődés különböző stádiumaiban.

Sütik elfogadása