A magzat a harmadik trimeszterben: már majdnem a célegyenesben!

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Az utolsó trimeszter egy jelentős időszak a babánk növekedésében és fejlődésében. Itt az ideje annak is, hogy végre lelassítsunk picit és megnyugodjunk. Hogyan tehetjük ezeket az utolsó hónapokat kényelmesebbé és teljesebbé?

Kisbabánk ekkor kezdi el először szopizni az ujját, illetve apró szopóreflexes mozdulatokat végez a szájával, így mire megszületik, már automatikusan tudni fogja, hogyan kell szopizni. A szemhéjai már nincsenek összenőve, így szemeit már rendszeresen ki tudja nyitni és be tudja csukni. Halló-, látóképessége is elkezd kifejlődni, és azt tapasztalhatjuk, hogy már reagál a külső környezeti ingerekre, mint a hangokra, a zenére vagy a fényekre. Annak ellenére, hogy továbbra is pocaklakó, a viselkedése és reakciói már egy “igazi” babáéval érnek fel.

A komfortzóna

De mi a helyzet velünk? Minden bizonnyal fel fogunk fedezni mind pozitív, mind negatív élményeket a várandósság utolsó hónapjában. A negatívak főleg a baba növekvő méretéből és súlyából adódó fizikai kényelmetlenségek lesznek. Esetenként tapasztalhatunk magunkon apró zihálást a baba rekeszizomra és tüdőre gyakorolt nyomásának következtében, így az olyan tevékenységek, mint egy emeletnyi lépcső megmászása vagy egy kis futás a ház körül, már nem lesz olyan könnyű, mint azelőtt. A növekvő testsúlyból adódó hátfájdalom és fáradtság észrevehetően lelassíthat minket.

Lassan a testtel!

Használjuk ki a lehetőségeinket arra, hogy lelassítunk picit és levegyük a terheket a vállunkról. Kérjük barátaink és családtagjaink segítségét, amikor csak lehet! Éjjelente tapasztalhatjuk, hogy nem találjuk a megfelelő és kényelmes alvópozíciót, illetve hogy gyakori kirándulásokat kell tennünk a mosdóba, mivel a magzat nyomja a húgyhólyagunkat. Az alvás előtti folyadékbevitel megvonása segíteni fog ezen a helyzeten. Mindemellett számos nő tapasztal duzzadást (másnéven: ödémát) a bokáin és a lábaiban is, ugyanis terhesség során túlzott folyadékmennyiség halmozódik föl a szervezetünkben. Emeljük fel és támasszuk alá a lábainkat amikor csak tudjuk, hogy csökkentsük a puffadást! Előfordulhatnak érzelmi hullámok is, sokszor érzünk türelmetlenséget az egész terhességgel kapcsolatban. Azt szeretnénk, hogy babánk már a karjainkban legyen ne pedig a pocakunkban!

Íme néhány további tanács, hogy a harmadik trimeszter is kényelemben és várakozásainknak megfelelően telhessen:

• Ha az időjárás megengedi, tegyünk a héten egy-egy kellemes sétát a szabadban! A friss levegő megerősít minket, serkenti a vérkeringést és csökkenti a fájdalmakat, amelyeket ebben a stádiumban tapasztalhatunk. • Járjunk el terhestornára, hogy megtanuljunk pár hasznos módszert és nyújtó gyakorlatot! Használjuk a relaxációs gyakorlatokat, melyeket itt tanulunk, majd adjunk hozzá zenét és a képzelőerőnket, hogy sikerüljön pihenni és közben fókuszálni az előttünk álló izgalmas eseményekre! • Éjjelente aludjunk az oldalunkon! Támasszuk alá párnával a felső lábunkat és a hátunkat. Aludjunk minimum 7 órát és esetenként napközben is pihenjünk le, hogy amikor a szülés időpontja eljön, a lehető legkipihentebbek lehessünk. • Olvassunk, olvassunk, olvassunk... Ez csökkenti az izgalmunkat és még felkészültebbnek érezhetjük magunkat a szülésre, ha több információval rendelkezünk a vajúdásról, a szülésről és a babaápolásról. • Járjunk el rendszeresen vizsgálatokra, hogy kezelőorvosunk követni tudja saját magunk és a magzatunk fejlődési folyamatait, valamint az ultrahangos vizsgálatot is elvégezheti. Tudván hogy minden rendben van velünk, nyugodtabban pihenhetünk és élvezhetjük a várandósság utolsó időszakát.

Előretekintés

Mi a harmadik trimeszter pozitívuma? Főként a növekvő várakozás és izgalom. A tudat, hogy gyermekünk növekszik és egészséges, érezzük ahogyan mozog és egyre erősebben ficánkol; készülődünk a születésére, nevet választunk, megvásároljuk a babaruhákat és minden egyes dolgot előkészítünk, amik megfelelő környezetet biztosítanak ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk őt fogadni az otthonunkban. Az a tudat, hogy már csak hetek kérdése és a baba megérkezik hozzánk, minden egyes előkészületi pillanatot különlegessé varázsol. S persze tudatosítani magunkban, hogy a fizikai fájdalmaink csak ideiglenesek, és ahogy a babánk megérkezik, nyomban el is tűnnek. Ez egy csodálatos időszak, így hát próbáljuk meg élvezni, és pihenjünk, amennyit csak lehetséges, hiszen a harmadik trimeszterbe lépve már majdnem a célegyenesben vagyunk!

Sütik elfogadása