A magzat a harmadik trimeszterben. Már majdnem a célegyenesben!

A magzat a harmadik trimeszterben. Már majdnem a célegyenesben!

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Az utolsó trimeszter egy jelentõs idõszak a babánk növekedésében és fejlõdésében. Itt az ideje annak is, hogy végre lelassítsunk picit és megnyugodjunk. Hogyan tehetjük ezeket az utolsó hónapokat kényelmesebbé és teljesebbé?

Most, hogy már sikeresen levezényeltünk kétharmadot a várandósságból, mire számíthatunk az utolsó három hónapban? A terhesség harmadik harmada, a 28. héttõl a 40. hétig egy jelentõs idõszak a magzat növekedésében és fejlõdésében. Ez az a szakasz, amikor a baba elkezd zsírt termelni a bõre alá, tehát egyre inkább kezd úgy kinézni, mint egy baba, akit születéskor megpillanthatunk.

Miniatűr portré


A magzat harmadik trimeszterében, a 32. hét végén, a baba már körülbelül 2 kilogramm, és olyan 28 centiméter hosszú. Ezután a hízás úgy felgyorsul, hogy mire a baba megszületik 3,1-3,6 kilogrammot is nyomhat. Elkezdi kifejleszteni az alvás-ébredés körforgását, és akár már észlelhetjük is amikor mozog és ébren van, illetve amikor “csendben van” és alszik. Az időnkénti ritmikus mozgás pedig annak a jele lehet, hogy csuklik.

Kisbabánk ekkor kezdi el először szopizni az ujját, illetve apró szopóreflexes mozdulatokat végez a szájával, így mire megszületik, már automatikusan tudni fogja, hogyan kell szopizni. A szemhéjai már nincsenek összenõve, így szemeit már rendszeresen ki tudja nyitni és be tudja csukni.
Kifejleszti a halló-, látóképességeit és azt tapasztalhatjuk, hogy már reagál a külsõ környezeti ingerekre, mint a hangokra, a zenére vagy a fényekre. Annak ellenére, hogy továbbra is pocaklakó, a viselkedése és reakciói már egy “igazi” babáéval érnek fel.

A komfortzóna


De mi a helyzet velünk? Minden bizonnyal fel fogunk fedezni mind pozitív, mind negatív élményeket a várandósság utolsó hónapjában. A negatívak fõleg a baba növekvõ méretébõl és súlyából adódó fizikai kényelmetlenségek lesznek. Esetenként tapasztalhatunk magunkon apró zihálást a baba rekeszizomra és tüdõre gyakorolt nyomásának következtében, így az olyan tevékenységek, mint egy emeletnyi lépcsõ megmászása vagy egy kis futás a ház körül, már nem lesz olyan könnyû, mint azelõtt. A növekvõ testsúlyból adódó hátfájdalom és fáradtság észrevehetõen lelassíthat minket.

Lassan a testtel!


Használjuk ki a lehetõségeinket arra, hogy lelassítunk picit és a terheket letegyük a vállunkról. Kérjük barátaink és családtagjaink segítségét amikor csal lehet! Éjjelente tapasztalhatjuk, hogy nem találjuk a megfelelõ és kényelmes alvópozíciót, illetve, hogy gyakori kirándulásokat kell tennünk a mosdóba, ugyanis a magzat nyomja a húgyhólyagunkat. Az alvás elõtti folyadékbevitel megvonása segíteni fog ezen a helyzeten. Mindemellett számos nõ tapasztal duzzadást (másnéven: ödémát) a bokáin és a lábaiban is, ugyanis terhesség során túlzott folyadékmennyiség halmozódik föl a szervezetünkben.
Emeljük fel és támasszuk alá a lábainkat amikor csak tudjuk, hogy csökkentsük a puffadást! Elõfordulhatnak érzelmi hullámok is, sokszor érzünk türelmetlenséget az egész terhességgel kapcsolatban. Azt szeretnénk, hogy babánk már a karjainkban legyen ne pedig a pocakunkban!

Íme néhány további tanács, hogy a harmadik trimeszter is kényelemben és várakozásainknak megfelelően telhessen:


• Ha az idõjárás megengedi, tegyünk a héten egy-egy kellemes sétát a szabadban! A friss levegõ megerõsít minket, serkenti a vérkeringést és csökkenti a fájdalmakat, amelyeket ebben a stádiumban tapasztalhatunk.
• Járjunk el terhestornára, hogy megtanuljunk pár kényelmes módszert és nyújtó gyakorlatot! Használjuk a relaxációs gyakorlatokat, melyeket itt tanultunk, majd adjunk hozzá zenét és a képzelőerőnket, hogy sikerüljön pihenni és közben fókuszálni az elöttünk álló izgalmas eseményekre!
• Éjjelente aludjunk az oldalunkon! Támasszuk alá párnával a felsõ lábunkat és a hátunkat. Aludjunk minimum 7 órát és esetenként napközben is pihenjünk le, hogy mikor a szülés idõpontja eljön, a lehetõ legkipihentebbek lehessünk.
• Olvassunk, olvassunk, olvassunk... Ez csökkenti az izgalmunkat és még felkészültebnek érezhetjük magunkat a szülésre, ha több információval rendelkezünk a vajúdásról, a szülésrõl és a babaápolásról.
• Járjunk el rendszeresen a vizsgálatokra, így kezelõorvosunk követni tudja saját és magzatunk fejlõdési folyamatát, illetve az ultrahangos vizsgálatot is elvégezheti. Tudván, hogy minden rendben van velünk, nyugodtabban pihenhetünk és élvezhetjük a várandósság utolsó időszakát.

Elõretekintés


Mi a harmadik trimeszter pozitívuma? Fõként a növekvõ várakozás és izgalom. A tudat, hogy gyermekünk növekszik és egészséges, érezzük, ahogyan mozog és egyre erõsebben ficánkol; készülõdünk a születésére, nevet választunk, megvásároljuk a babaruhákat és minden egyes dolgot elõkészítünk, mely megfelelõ környezetet biztosít ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk õt fogadni az otthonunkban. Az a tudat, hogy már csak hetek kérdése és a baba megérkezik hozzánk, minden egyes elõkészületi pillanatot különlegessé varázsol. S persze tudatosítani magunkban, hogy a fizikai fájdalmaink csak ideiglenesek és ahogy a babánk megérkezik, el is tûnnek. Ez egy csodálatos idõszak, ígyhát próbáljuk meg élvezni és pihenni, amennyit csak lehetséges. A harmadik trimeszterbe lépve már majdnem a célegyenesben vagyunk!

Ez is érdekelhet: