Szilárd ételek bevezetése

Jennifer Kelly Geddes

Kisbabánk etetése az egyik legszeretetteljesebb feladat. Most jöjjön néhány tipp, mely segít átszoktatni a kicsit a szopizásról az igazi ételekre.

Alma, banán vagy körte?

Az új ízékkel való kísérletezés elsülhet jól, de rosszul is. Lehet, hogy kisbabánk imádni fogja, amit adunk neki, de az is lehet, hogy fintorog majd rá! De ha felfegyverkezzük magunkat cuki kis kanalakkal, egy adag papírtörlővel és egy kis humorral, akkor igazán élvezetes lesz őt bevezetni az ételek széles világába.

Mikor kezdjük?

Mielőtt szilárd táplálékot adnánk a kisbabánknak, bizonyosodjunk meg róla, hogy elég erős a nyakizma (mely egyébként nagyon jól fejleszthető az etetéssel), hogy rendesen tudja tartani magát a székben, és hogy nincs problémája a nyeléssel. Egy másik szabály, hogy akkor érdemes elkezdeni az etetést, mikor a pici elérte a születési súlyának kétszeresét és legalább a 6 kg-os súlyt. A pusztán anyatejes táplálás többnyire csak az első 6 hónapig javasolt, ezért közeledve ezen időszak végéhez már érdemes előre egyeztetni gyermekorvosunkkal a szilárd étkeztetésre való áttérésről.

Az első étel

Kisbabánknak adhatunk bármilyen olyan ételt, mely egyféle összetevőből áll, ezért fel a kötényt és irány a konyha! Mindaddig, amíg jól meg van párolva és pépesítve, elkészíthetjük saját menünk egy egyszerűbb változatát (ugye milyen könnyű?) Néhány tanács kezdetnek:

1. Az ínyecségekkel várjunk még!

A legtöbb orvos a pici 1 éves koráig nem javasolja olyan ételek készítését, melyek allergének lehetnek, mint például a rák, hal, tojás vagy földimogyoró. Sokáig az egyszerű és vasban gazgad gabonát tartották a szilárd ételek bevezetésénél a legmegfelelőbbnek, mert az nem bántja a baba gyomrát. Mivel azonban nincs rá bizonyíték, hogy az egyes ételek bevezetésének sorrendje jelentőséggel bírna, egyeztessünk a saját gyerekorvosunkkal, hogy ő mit tanácsol. Vannak, akik a színek szerinti étkeztetést javasolják. Például először adhatunk neki bármilyen narancs színű ételt, mint barack, tök vagy édeskrumpli; majd folytassuk a zöld színűekkel, mint borsó, bab és így tovább. Ezt követően végigmehetünk a gabonaféléken is: rizs, zab, árpa. Előfordulhat, hogy egy korábban anyatejjel táplált kisbaba a húsokat kívánja, ami cinket és vasat tartalmaz; két olyan tápanyagot, mely nem található meg bőségben az anyatejben.

2. Csak kis adagokat!

Az első alkalmakkal adjunk kisbabánknak teáskanál méretű falatokat, és csak párszor, ezzel szoktatva őt a változáshoz. Ne adjunk neki több ételt, mint amit kíván! (Ha összeszorítja kis ajkait és elfordítja fejét, akkor az egyértelmű jele annak, hogy tele a pocakja!)

3. Lassan, de biztosan!

A legjobb az, ha 2-3 napot várunk egy új összetevő kipróbálásval! Ugyanis azzal, hogy pár napig ugyanazt adjuk a picinek, könnyedén észrevehetjük, ha az adott étel allergiás reakciókat vált ki, mint például hasmenés, kiütés vagy hányás.

Sütik elfogadása