Az alapok: mikor vezessük be a szilárd ételeket kisbabánk étrendjébe?

Deidre Uria

Ha gyermekünk már készen áll a szilárd ételek bevezetésére, használjuk az alábbi útmutatót, amely segít meghatározni, hogy mikor vezessük be az ételeket kisbabánk étrendjébe, milyen ételeket kínáljunk, és mekkora a megfelelő adag ahhoz, hogy a kicsi megkapja mindazt a tápanyagot, amire szüksége van!

Mikor etessünk?

Kisbabánk a következő jeleket fogja mutatni, amikor készen áll a szilárd táplálékra:

• Önállóan felül • Felemeli a fejét és a nyakát • Kinyitja a száját, amikor meglátja az ételt, és érdeklődik a mi ételünk iránt.

Mivel etessünk?

A szilárd táplálék bevezetésénél a következő ajánlott:

1. Gabonafélék Babáknak való búzaféle, vasat tartalmazó rizs, vagy zabpehely anyatejjel, tápszerrel vagy vízzel összekeverve ideális bevezetője a szilárd ételeknek.

2. Pürék Elsőként az egyféle alapanyagból álló zöldség- vagy gyümölcspüréket vezessük be a kisbabáknál. Akár otthon készítjük el, akár a boltban vesszük meg, az édesburgonya, zöldborsó és a kukorica tökéletes hozzávalók egy fejlődésben lévő baba számára.

3. Falatkák Mikor már csemeténk fel tud ülni önállóan és képes tárgyakat a szájához emelni, elkezdhetünk adni neki puha, finoman párolt falatkákat, mint a banán, átfőzött tészta, átfőtt krumpli, vagy a csirkehús.

Fontos, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be étrendjébe, és azután várjunk nagyjából három napot, mielőtt megismertetnénk a következővel. Ezalatt az idő alatt figyeljük az esetleges ételallergiára utaló jeleket; terjedő kiütéseket vagy hasi panaszokat.

Az ételek kóstolása az első alkalomra izgalmas és megterhelő tapasztalat lehet csemeténk számára, úgyhogy legyünk szorgalmasak az élelmiszerek bevezetésének rutinjával, óvatosan figyeljük a pici jeleit az esetleges allergiákra, vagy fulladásra, és folyamatosan készítsük el neki a megfelelő tápanyagot tartalmazó fogásokat, hogy egészségesen nőjön és erősödjön!

Sütik elfogadása