Az alapok: hogyan lehet élménnyé varázsolni az étkezéseket?

Monica Gullon Kisbabánk etetése alkalom a köztünk lévő kötődés kialakítására, illetve ezzel is segítjük az egészséges étkezési szokások kialakítását, ami egy életre szól. Íme néhány stratégia, hogyan tegyük kellemes élménnyé az étkezést mindkettőnk számára ebben a korai időszakban.

4-től 6 hónapos korig

Készen áll? Kerüljük el a frusztrációt azáltal, hogy meggyőződünk arról, vajon a baba valóban készen áll-e a szilárd ételek fogyasztására. Ez többnyire akkor következik be, ha már meg tudja emelni a fejét, és stabilan meg tud ülni az etető- vagy babaszékben. • Könnyen megy Az első etetéseknél, üljünk szemben a picivel és kedvesen beszéljünk hozzá, miközben egy kis kanál ételt kínálunk neki anyatejjel vagy tápszerrel hígítva. • Teljesen új tapasztalat Előfordulhat, hogy a legtöbb ételt elsőre ki fogja köpni, úgyhogy legyük felkészülve, hogy sok minden fog a ruhánkon landolni! ( Számítsunk rá, hogy maszatosak leszünk.) • Maradjunk nyugodtak és beszéljünk halkan! A türelmünk meg fog térülni és a kicsi hozzá fog szokni az étkezéshez.

6-tól 12 hónapos korig

Legyen egy étkezési rutin! Tudassuk a picivel, hogy elérkezett az ideje az evésnek! Ültessük az etetőszékbe és kínáljunk neki egy kanalat. • Mutassunk példát! Tegyük az étkezést kiváltsággá, zárjunk ki minden zavaró tényezőt, és hagyjuk, hogy nézze, ahogy jóízűen fogyasztjuk az ételt az asztalnál. • Tegyük barátságossá a környezetet! Kínáljunk különböző ételeket a picinek, szín és név szerint azonosítva, vidám és pozitív hangulatban. • Hagyjuk, hogy a saját tempójában étkezzen, és kerüljük el a még több étel erőltetését! A babák természetes módon szabályozzák az étkezésüket, tehát hagyjuk abba az etetést, ha valamilyen jelét látjuk a telítettségnek, például elfordítja a fejét a gyermek.

Mindent összevetve, fontos észben tartanunk, hogy a gyerkőcök ízlése kezdetben még bizonytalan, és nem fejlődik olyan gyorsan, mint ők maguk. Előfordulhat, hogy gyermekünk egyik nap még szereti az adott ételt, másik nap pedig már semmi pénzért nem enné meg, úgyhogy tartsunk ki!

Sütik elfogadása