Az alapok: ötletek az etetéssel kapcsolatban

Deidre Uria

Néhány hónap alatt gyermekünk jelentős súlygyarapodásra tett szert. Most itt az idő az étkezést a következő szintre emelni néhány összetettebb étel bevezetésével! Íme egy rövid útmutató, hogy mivel etessük kisbabánkat és mikor:

Az első ételek

Íme néhány ötlet, hogy milyen ételeket adjunk csemeténknek, ha változatossá szeretnénk tenni az étrendjét.

• Babáknak való egyszerű gabona, vasat tartalmazó gabonafélék anyatejjel, tápszerrel vagy vízzel összekeverve. • Házi készítésű, vagy boltban vásárolt gyümölcs- és zöldségpürék (édesburgonya, kukorica, borsó, stb.) • Pürék kétféle gyümölcs keverékéből, vagy zöldség és gyümölcs kombinációjából. • A harmadik szint a kicsit rágósabb állagú pürék, melyekben esetleg egy kis húsfehérje, egy zöldség, és keményítő is található (vagy gyümölcs- és zöldségpürék kombinációja keményítővel)

Amikor először adunk ételt a kisbabánknak, ügyeljünk rá, hogy egyszerre csak egy új étellel ismertessük meg! Ajánlott várni három napot, mielőtt egy újabbal próbálkoznánk, hogy megfigyelhessük az esetleges ételallergia tüneteit (mint pl. a hasmenés, kiütések, vagy hányás)

Fél-szilárd és szilárd ételek

Ha gyermekünk már fel tud ülni és tárgyakat emel a szájához, akkor készen áll a kézzel evésre. Készüljünk fel a piszokra és felfordulásra, hiszen ez is a folyamat része!

A következő ételek jó bevezetői a szilárd ételeknek:

• Apróra vágott banán szeletek • Rántotta • Jól megfőzött tészta • Szétfőzött, apró darabokra vágott csirke • Szétfőzött és felvágott sütőtök, zöldborsó és krumpli

Kis időbe telhet, mire kisbabánk hozzászokik az új ételekhez, de hamarosan érdeklődni fog az újabb dolgok iránt (nekünk pedig új foltokkal kell megküzdenünk). Ráadásul minél változatosabb az étrendje most, annál nyitottabb lesz más egyéb szilárd étel kipróbálására is!

Sütik elfogadása