how to handle and identify food intolerance and allergies

Az ételallergia felismerése és kezelése

Loraine Stern

Egy válogatós gyermek etetése minden esetben nehéz. Ételallergia, vagy emésztési gondok esetében ez egy igazi kihívás.

Nagy különbség van a valódi allergia, - ami lehet akár egy komoly orvosi probléma,- és az intolerancia közt, ami kellemetlenséget okoz. Íme egy kis útmutatás ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni és kezelni tudjuk ezeket:

Ételallergia


Az allergiás reakciók kiváltó oka, hogy a test elkezdi termelni az antitesteket az ételekben található fehérjék ellen. Egy súlyos allergiás reakció nehézlégzéssel, akár ájulással és sokkal is járhat, így akár életveszély is felmerülhet.

A legtöbb allergiás reakció felismerhető a tünetekből- Ide tartozik a csalánkiütés, vagy más bőrpír, kiütések, hasmenés, hányás, vörös orr, és a sípoló légzés.

A tej a leggyakoribb allergiás tényező a kisgyermekeknél. 100 gyerekből legalább 2-3 allergiás a tehéntejre. Ezeknek csaknem 95 százaléka azonban 4 éves korára kinövi az ellergiát.

A második legtipikusabb, a diófélékre, kagylófélékre és a tojásfehérjére való allergia. Ezeknek az ételeknek az esetében a tünetek kevésbé szűnnek meg az idő előrehaladtával, és akár egy életen át is megmaradhatnak.

A földimogyoró szintén gyakori tényezője az allergiás reakcióknak. Valójában nem tartozik a diófélék családjába-, hiszen a borsóhoz hasonlóan hüvelyesnek számít, - így, azok a gyermekek, akik allergiásak a földimogyoróra, ritkán mutatnak érzékenységet a mandulára, dióra és más egyéb diófélére.

Étel intolerancia


A leggyakoribb étel intolerancia a laktóz esetében fordul elő- a tejben lévő természetes cukor nehéz emésztése. Gáz, felfúvódás és hasmenés vehető észre a tej fogyasztását követő fél-két órában.

A laktóz érzékenység bármely korban kialakulhat, de a legjellemzőbb 4-5 éves kor felett. Azok a gyerekek, akik valódi allergiában szenvednek, minimális mennyiséget sem ehetnek az adott ételből. A laktóz intolerancia esetében viszont ez nem ilyen egyszerű.

Gyakran az olyan tejtermékek, mint például a joghurt, vagy a sajt - nem okoznak problémát, hiszen itt az előállítás során a laktóz lebomlik. Néhány gyermek esetében az is előfordulhat, hogy kevés tej fogyasztása után nem vehetőek észre a tünetek, csak, ha túl sokat iszik.

A glutén érzékenység - vagyis a búzában található fehérje emésztésére való képesség a hiánya - komoly probléma lehet. Ezt a bélben egy öröklött immunproblémának tartják, amely akadályozza a tápanyagok felszívódását, és gátolja a növekedést, súlygyarapodást, valamint hasmenést, székrekedést és ingerlékenységet okozhat. A glutén intolerancia hamar megfigyelhető, miután a búzából készült termékeket, - így a gabonát, vagy a kenyeret - bevezettük a kicsi étrendjébe.

Mit tehetünk?


Ha allergiára, vagy intoleranciára gyanakszunk, forduljunk gyermekorvoshoz! Semmiképp ne diagnosztizáljuk mi magunk a problémát, ugyanis az ételallergia sokkal bonyolultabb ennél.

Ha csemeténkről kiderül, hogy allergiában szenved, fontos utána olvasnunk, hogy az egyes feldolgozott élelmiszerek mit tartalmaznak. Például a gyümölcsfagylaltban, vagy a margarinban megtalálható a kazein nevű tejfehérje, és a gyereknek el kell kerülnie a kálcium kazenátot és a kazeint tartalmazó ételeket. A glutén megtalálható a vaníliakivonatban, hidrolizált zöldségfehérjékben, és a ketchupban is.

Érdemes a gyermekorvossal konzultálni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a kicsi étrendje kiegyensúlyozott, vitaminokban és egyéb kiegészítőkben gazdag, és, hogy betartjuk a szükséges korlátozásokat.

A gyermekgondozóknak, az iskolai pedagógusoknak, és mindazoknak a barátoknak, akik etetik csemeténket, nem csak az allergiával kell tisztában lenniük, hanem tudniuk kell, hogy mi a teendő a tünetek fellépése esetén. A gyermekorvos valószínűleg ellát majd bennünket egy speciális „tollal”, amely adrenalin oldatot tartalmaz, arra az esetre, ha súlyos reakció lépne fel, azonnal használható. Tartsunk mindenhol egyet ebből a fecskendőből (a kocsiban, otthon, a bölcsődében). Győződjünk meg arról, hogy mindenki ismeri a használatát, és szabaduljunk meg tőlük a lejárati idő után!

Ez is érdekelhet:

Pelenkák

Pampers Splashers

Kényelmes, mint egy fürdőnaci - Megbízható Pampers védelem*