Az ételallergia felismerése és kezelése

Loraine Stern

Egy válogatós gyermek etetése minden esetben nehéz. Ételallergia, vagy emésztési gondok esetében ez egy igazi kihívás.

Nagy különbség van a valódi allergia, - ami lehet akár egy komoly orvosi probléma,- és az intolerancia közt, ami kellemetlenséget okoz. Íme egy kis útmutatás ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni és kezelni tudjuk ezeket:

Ételallergia

Az allergiás reakciók kiváltó oka, hogy a test elkezdi termelni az antitesteket az ételekben található fehérjék ellen. Egy súlyos allergiás reakció nehézlégzéssel, akár ájulással és sokkal is járhat, így akár életveszély is felmerülhet.

A legtöbb allergiás reakció felismerhető a tünetekből- Ide tartozik a csalánkiütés, vagy más bőrpír, kiütések, hasmenés, hányás, vörös orr, és a sípoló légzés.

A tej a leggyakoribb allergiás tényező a kisgyermekeknél. 100 gyerekből legalább 2-3 allergiás a tehéntejre. Ezeknek csaknem 95 százaléka azonban 4 éves korára kinövi az ellergiát.

A második legtipikusabb, a diófélékre, kagylófélékre és a tojásfehérjére való allergia. Ezeknek az ételeknek az esetében a tünetek kevésbé szűnnek meg az idő előrehaladtával, és akár egy életen át is megmaradhatnak.

A földimogyoró szintén gyakori tényezője az allergiás reakcióknak. Valójában nem tartozik a diófélék családjába-, hiszen a borsóhoz hasonlóan hüvelyesnek számít, - így, azok a gyermekek, akik allergiásak a földimogyoróra, ritkán mutatnak érzékenységet a mandulára, dióra és más egyéb diófélére.

Étel intolerancia

A leggyakoribb étel intolerancia a laktóz esetében fordul elő- a tejben lévő természetes cukor nehéz emésztése. Gáz, felfúvódás és hasmenés vehető észre a tej fogyasztását követő fél-két órában.

A laktóz érzékenység bármely korban kialakulhat, de a legjellemzőbb 4-5 éves kor felett. Azok a gyerekek, akik valódi allergiában szenvednek, minimális mennyiséget sem ehetnek az adott ételből. A laktóz intolerancia esetében viszont ez nem ilyen egyszerű.

Gyakran az olyan tejtermékek, mint például a joghurt, vagy a sajt - nem okoznak problémát, hiszen itt az előállítás során a laktóz lebomlik. Néhány gyermek esetében az is előfordulhat, hogy kevés tej fogyasztása után nem vehetőek észre a tünetek, csak, ha túl sokat iszik.

A glutén érzékenység - vagyis a búzában található fehérje emésztésére való képesség a hiánya - komoly probléma lehet. Ezt a bélben egy öröklött immunproblémának tartják, amely akadályozza a tápanyagok felszívódását, és gátolja a növekedést, súlygyarapodást, valamint hasmenést, székrekedést és ingerlékenységet okozhat. A glutén intolerancia hamar megfigyelhető, miután a búzából készült termékeket, - így a gabonát, vagy a kenyeret - bevezettük a kicsi étrendjébe.

Mit tehetünk?

Ha allergiára, vagy intoleranciára gyanakszunk, forduljunk gyermekorvoshoz! Semmiképp ne diagnosztizáljuk mi magunk a problémát, ugyanis az ételallergia sokkal bonyolultabb ennél.

Ha csemeténkről kiderül, hogy allergiában szenved, fontos utána olvasnunk, hogy az egyes feldolgozott élelmiszerek mit tartalmaznak. Például a gyümölcsfagylaltban, vagy a margarinban megtalálható a kazein nevű tejfehérje, és a gyereknek el kell kerülnie a kálcium kazenátot és a kazeint tartalmazó ételeket. A glutén megtalálható a vaníliakivonatban, hidrolizált zöldségfehérjékben, és a ketchupban is.

Érdemes a gyermekorvossal konzultálni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a kicsi étrendje kiegyensúlyozott, vitaminokban és egyéb kiegészítőkben gazdag, és, hogy betartjuk a szükséges korlátozásokat.

A gyermekgondozóknak, az iskolai pedagógusoknak, és mindazoknak a barátoknak, akik etetik csemeténket, nem csak az allergiával kell tisztában lenniük, hanem tudniuk kell, hogy mi a teendő a tünetek fellépése esetén. A gyermekorvos valószínűleg ellát majd bennünket egy speciális „tollal”, amely adrenalin oldatot tartalmaz, arra az esetre, ha súlyos reakció lépne fel, azonnal használható. Tartsunk mindenhol egyet ebből a fecskendőből (a kocsiban, otthon, a bölcsődében). Győződjünk meg arról, hogy mindenki ismeri a használatát, és szabaduljunk meg tőlük a lejárati idő után!

Sütik elfogadása