Ötletek az altatáshoz

Rachel Morris

Jó hír a kialvatlan, újdonsült anyukák számára: Most, hogy a kisbabánk elérte a néhány hónapos kort, kifejlődőben van nála egy rendszeres alvási minta, ami minket, szülőket is hozzá fog segíteni ahhoz, hogy többet aludjunk.

Ebben a korban a gyermekeknek körülbelül napi 14 óra alvásra van szükségük. Ezt nagy valószínűséggel fel kell osztanunk legalább kettő (ha nem három) szundikálásra napközben, és 7-8 óra éjszakai alvásra. Gondoskodjunk arról, hogy a pici alvási rutinja olyan gördülékenyen megy, amennyire csak lehet, szem előtt tartva ezeket a szempontokat.

1. A lefekvési szokások kialakítása

Ha még nem tettük meg, akkor érdemes elkezdenünk a nyugtató esti rutin bevezetését, ezzel is közelebb kerülve a békés éjszakai alváshoz. Az esti szertartás legyen egyszerű és rövid. Alkalmazhatunk néhány bevált módszert, mint például a fürdetés, altató dalok éneklése, meseolvasás, vagy ringassuk a babát álomba a hintaszéken ülve. Bármit is választunk, mindig tartsuk magunkat ahhoz, és minden egyes este ugyanígy cselekedjünk. Ez segíteni fogja csemeténket a sikeres éjszakai alvásban.

2. Állítsuk át az etetési időket!

Négy hónapos kor után a tápszeres babának már nincs szüksége napi négy etetésnél többre, és az anyatejes babák számára is elegendő öt-hat szoptatás naponta. Így, hogy a gyermek már kevesebb ételt igényel, lehetőség kínálkozik arra, hogy megszüntessük az éjszakai etetést. Meg kell változtatnunk a rutint, tehát érdemes az utolsó adag tápszert, illetve az utolsó szoptatást közvetlenül a lefekvés előtt beiktatni.

Elképzelhető, hogy csemeténk ennek ellenére továbbra is sírni fog az éjszaka közepén, de ebben a korban már meg tudjuk nyugtatni néhány kedves szóval, vagy egy altató dallal is, az etetés helyett.

3. Óvjuk gyermekünket a bölcsőhaláltól!

Ebben a korban noha a bölcsőhalál kockázata csökken, mégis ügyeljünk arra, hogy hanyatt fektetve tegyük le a picit az ágyba, és minden puha tárgyat (párnákat, takarókat és plüssállatokat) a kiságyon kívül tartsunk.

Hat hónapos kor környékére a legtöbb baba megtanulja, hogyan forduljon a hátáról a hasára. Ha a csöppség az éjszaka folyamán átfordul, nincs okunk aggodalomra: nem kell őt visszafordítanunk alvás közben.

Valószínűleg mostmár mi magunk is és a kicsi is egyre többet alszunk az éjszaka folyamán, de a csuklás azért még előfordulhat. Ha észreveszünk bármilyen alvási rendellenességet a babánál, tartsuk magunkat a kialakított szokásokhoz és drukkoljunk, hogy a következő éjszaka nyugodtabb legyen!

Sütik elfogadása