Megoldások az alvásra: hogyan érhetjük el, hogy a baba végre átaludja az éjszakát?

Rebecca Adler Warren

Nehéz újra és újra nem szerelembe esni, valahányszor alvó kisbabánkat nézzük. Segíteni csemeténknek abban, hogy megkapja a számára szükséges pihenést, - épp olyan fontos, mint elméjét és testét fejleszteni; valamint ezek olyan értékes pillanatok, amire időt szakíthatunk elfoglalt óráinkból.

Amennyiben az újszülött kisbabánk alvási idejének kiszámítása fejtörést okoz számunkra, akkor nem vagyunk egyedül. Az első alvások esetében nem lehet előre megjósolni, hogy a babának mennyi időre van szüksége. Jellemzően, az újszülöttek 16 órát, vagy ennál is többet alhatnak, néhány órás rövid szakaszokban egyszerre. Azonban, mire gyermekünk 3 hónapos lesz, éjszaka már 5 órát is szunyókálhat egyhuzamban. Továbbá 6 hónapos korban, akár 9-12 órás szakadatlan alvást is produkálhat.

Nincs olyan baba, aki mindig az előírt időben alszik! Hogy elősegítsük a nyugodt, éjszakai pihenést mindkettőnk számára, kezdjük azzal, hogy az alábbi tippjeink segítségével megpróbáljuk a legtöbbet kihozni az éjszakákból:

1.Kössük le az újszülöttet!

Egy mókával teli nap nyugodt alvásidőhöz vezethet. Kornak megfelelő elfoglaltságok, mint példádul egy babakocsis séta a háztömb körül vagy néhány hason töltött idő, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy csemeténk felkészüljön az alvásra. A házból való kiruccanás, - még ha csak egy rövid időre is, - segít újszülött babánkat serkenteni és nekünk is jót tesz.

2. Nappali szunyókálás és éjszakai alvás

Szoktassuk hozzá babánkat a nap ritmusához a szundítások és a korai lefekvési idő közti különbségtétellel. Ez segít majd neki, hogy megértse, hogy a nappalok a játékra, míg az éjszakák az alvásra valók. Amikor letesszük babánkat egy szundításra, húzzuk fel az ablakrolókat a gyermekszobánkban, hogy némi fényt engedjünk be. Ne aggódjunk, nem kell síri csendnek lenni alvó babánk körül – a nappali szunyókálási idő a mi időnk is, hogy utolérjük magunkat.

3.Megfelelő környzet

Egy nyugodt gyerekszoba segíthet az örökmozgó babát alvó babává változtatni, így este tartsuk a szobát sötéten és kényelmes hőmérsékleten. Egy tiszta pelenka lámpaoltás előtt, ugyancsak jó ötlet annak érdekében, hogy babánkat szárazon és kényelmesen tartsuk alvás közben.

4. Gondoljuk újra szokásainkat

Talán jól esik leheveredni az egész napos rohanás után a TV előtt, de újszülött babánk feltehetően a csendet és nyugalmat részesíti előnyben, miközben a nap utolsó étkezését végzi. Segítsük a pihenését egy nyugtató alvási rituálé megteremtésével!

Csemeténk megfürdetése, olvasás, kedvenc altatódalának éneklése a ház egy csendes zugában, - ezek mind nagyszerű elfoglaltságok, amiket hozzáadhatunk a napirendünkhöz. Csak gondoskodjunk arról, hogy minden éjszaka ugyanazt a tevékenységet, ugyanabban a sorrendben végezzük. A napi rutin végén, homályosítsuk el a fényeket és helyezzük babánkat a kiságyba, amíg álmos, de még ébren van. Ezzel megtanulja, hogyan aludjon el magától. Szoktassuk hozzá az alvási időhöz, ezért fontos, hogy babánkat minden éjjel ugyanabban az időben altassuk.

Természetesen a megfázások, fogzás, álmok és hangok, mind megzavarhatják kisbabánk alvását. Ezeket leszámítva, a fent említett alvási praktikák átvétele segíteni fog csöppségünknek abban, hogy megkapja azt az alvást, amire szüksége van.

Sütik elfogadása