Esti lefekvés: 10-12 hónapos korban

Rachel Morris

Egy ötletes altatási rutin igen hasznos a nagyobb babák növekedéséhez. Tartsuk észben ezeket a megoldásokat, amikor gyermekünket letesszük aludni.

A mászástól a fejlett szem-kéz koordinációig babánk szélsebesen fog fejlődni első életévének vége felé és ez alól az alvás sem lesz kivétel. Ekkorra már valószínűleg levetkőzte éjszakai étkezési rutinját és észrevehetjük, hogy alvási rendje is megváltozott. Az alábbi alvási megoldások segítenek abban, hogy gyermekünk megkapja a szükséges pihenést első életévének utolsó hónapjaiban.

Szánjuk rá az időt!

Idősebb babánk kevesebb alvást igényel, mint újszülöttként – kb. 14 órát 24 óránként. Ugyanakkor továbbra sem mond le szokásos két napközbeni szunyókálásáról, amelyek fontosak növekedése és fejlődése szempontjából.

Legyünk következetesek!

Egy rendszeres fektetési rutin nagy lépés a problémamentes éjszakák felé. Ugyanakkor észrevehetjük, hogy ahogyan gyermekünk nő, érdeklődése is változik. Ha a fektetési rutinunk nem működik olyan jól, mint korábban, gondolkozzunk el azon, hogy annak valamelyik elemét megváltoztathatnánk (pl. meseolvasás altató éneklése helyett). De ne feledjük, hogy a tevékenység csendes és nyugtató hatású maradjon, illetve minden este ugyanabban a sorrendben végezzük el az egyes elemeket, hogy gyermekünk tudja, eljött az alvás ideje az esti rutin végeztével.

Ne maradjunk sokáig a gyerekszobában!

Ebben az életkorban a fejlődés egyik kulcsfázisa, hogy gyermekünk elkezdi megérteni a dolgok állandóságát, azaz azt a tényt, hogy az emberek és a tárgyak akkor is léteznek, ha éppen nem látja őket. A tudat, hogy valahol a lakás másik részén vagyunk, felizgathatja babánkat és ilyenkor megpróbálja elérni, hogy visszajöjjünk. Ha meghalljuk gyermekünk sírását, dugjuk vissza fejünket a szobába, de kerüljük a lámpa felkapcsolását, a baba felvételét vagy a túl sokáig bent maradást. Ez elősegíti majd, hogy gyermekünk magától visszaaludjon.

Győződjünk meg arról, hogy a gyerekszoba biztonságos!

Kb. 12 hónapos korban gyermekünk fejlődésének egy másik kulcsfázisa az a képesség, hogy segítség nélkül felhúzza magát álló helyzetbe. Ezt ne felejtsük el, amikor megvizsgáljuk a szobát, amiben a gyermek ágya van. Távolítsunk el minden fényképet, festményt vagy dísztárgyat, amit elérhet. Idősebb babáknál (de persze minden korú babánál) kulcsfontosságú a következetesség, tehát próbáljuk ugyanúgy végigcsinálni a fektetési rutint minden nap – még akkor is, ha nem otthon vagyunk. Egy kipihent gyermek boldog és kipihent anyukát is jelent!

Sütik elfogadása