Biztonságos alvás bárhol, bármikor

Melissa Arca

Minden szülő megtapasztalja, hogy néha a fektetés sem egyszerű feladat, mint ahogy az sem, hogy a baba egész éjszaka jól és biztonságban aludhasson. Az alábbi tanácsok segítségével biztosíthatjuk, hogy a baba biztonságban és jól aludjon.

1. A puha alvófelület helyett válasszunk keményet!

A legjobb, ha a kisbaba puha, párnás alvófelület helyett kemény matracon alszik! Vegyünk ki a kiságyából minden párnát, plüsst és puha ágyneműt, ami álmában a babára tekeredhet.

Talán úgy tűnhet, hogy puha ágyban kényelmesebben az alvás, ám a fulladásveszély kockázata is nagyobb. Ha a baba séta közben hordozóban vagy a babakocsiban elalszik, amint lehet fektessük át kemény felületre!

2. Ne öltöztessük túl!

A csecsemők akkor tudnak a legkényelmesebben aludni, ha egy réteggel több ruhát adunk rájuk, mint amit az adott szobahőmérséklet mellett mi magunk felvennénk. Ha a baba éjszaka izzad, csatakos a haja, piros az arca vagy a mellkasa, illetve sűrűn veszi a levegőt, ez mind arra utal, hogy melege van.

Ilyenkor vegyük le róla a fölösleges réteg ruhát, hogy a teste lehűlhessen, és állítsuk a szobahőmérsékletet olyan hőfokra, amely egy könnyedén öltözött felnőtt számára kényelmes.

3. Hátára fektetve altassuk!

Az első életévben mindenképp a háton fekve alvást javasoljuk! Persze amennyiben a csecsemő már képes önállóan oldalra vagy hasra fordulni, nem okoz gondot, ha éjszaka nem a hátán fekve alszik. Nincs szükség arra sem, hogy őrködjünk felette, és mindig visszafordítsuk a hátára!

Az alvás a kellemes pihenés ideje kell, hogy legyen. A fenti biztonsági tanácsok betartása révén mindketten nagyobb eséllyel élvezhetjük a jól megérdemelt pihenést!

Sütik elfogadása