5 tipp a hatékony alvási szokások kialakításához

Cheryl Lock

Egy újszülött csecsemő mellett egy kis kialvatlanság teljesen normális jelenség, azonban egy kialakított rutin mindkettőnknek segíteni fog abban, hogy kellő mennyiségű alváshoz jussunk.

A legtöbb babának, 6 hónapos koráig nincsen állandó alvási ciklusa, ebben az időben az újszülötteknek naponta körülbelül 16-17 órát kell aludniuk, alkalmanként 1-2 órát.

Egy alvási „menetrend” segíteni fog kisbabánknak abban, hogy ez a ciklus beálljon. Kövesd az alábbi tippeket, hogy megfelelően kialakíthass egy ideális időbeosztást a pici számára.

1. Az alapok

Senki sem tud aludni egy zavaró tényezőkkel teli szobában, főleg nem egy pici baba. Mindkettőnk biztonsága és kellő mennyiségű alvása érdekében, az a legjobb, ha kiteszünk minden plüssállatot és játékot a kiságyból. Továbbá, tartsuk a kiságyat távol minden ablaktól és ajtótól, ami fényt, zajt vagy zavaró tényezőket enged be!

2. Mindent a maga idejében!

A legjobb, ha akkor helyezzük a picit a kiságyba, amikor már álmos, de még ébren van. Ha addig tartjuk vagy ringatjuk az újszülöttünket, amíg teljesen elalszik, előfordulhat, hogy az éjjeli kelések alkalmával is nehezen fog visszaaludni ugyanilyen nyugtatás nélkül.

Ha babánk nem képes magától visszaaludni, próbáljuk meg a lehető legkisebb felhajtást kelteni amikor bemegyünk hozzá. Az a legjobb ha amennyire csak lehet, fenntartjuk az álmosságát, hogy ne legyen lehetetlen vállalkozás visszaaltatni őt.

3. Készítsük fel babánkat a sikeres alvásra!

Tiszta a pelus? Nem éhes a baba?

Egy baba sírással adja tudtunkra, hogy pelenkája átázott vagy éhes, így fontos hogy ezekrők gondoskodunk, mielőtt lefektetjük újszülöttünket (ellenkező esetben nem fog túl sokáig aludni...)

4. Legyünk következetesek!

Ez különösen igaz kisgyermekeknél, akik már jobban megértik a rendszeresség fontosságát. Az újszülöttek esetében tehetünk kísérletet az alvási szokások kialakítására, mivel ez segít őt rávezetni egy egészséges alvási ritmusra. Saját egészségünkért érdekében mi magunk is próbáljunk meg minden nap pihenni egy keveset, amíg kisbabánk alszik.

5. Tartsuk kordában az izgalmakat!

Fontos, hogy alvási- és játékidőket alakítsunk ki gyermekünkkel! Ez azt jelenti, hogy a játékot már szorítsuk a minimálisra az esti elalvási idő közeledtével.

Próbáljunk meg játszani a babánkkal inkább nappal, mint este, mivel ez segíteni fog abban, hogy napközben is aludjon és hosszabban alhasson éjszaka.

Akármivel is próbálkozunk, legyünk türelmesek! Egy pici babával életünk legcsodálatosabb szakaszát éljük át, ez ugyanakkor stresszesi is lehet, főleg a kialvatlanság miatt. Dolgozzunk azon, hogy kialakítsunk egy megfelelő lefekvési szokást és néhány héten belül mindannyiunknak sokkal rendszeresebb alvásban lesz része!

Sütik elfogadása