Biztonságos alvás

Marygrace Taylor

A hirtelen csecsemőhalál szindrómának még a gondolata is ijesztő! Az ettől való félelem miatt az első hetekben sok anyuka folyamatosan az újszülött kiságya körül "ólálkodik" az alvás ideje alatt. A szakemberek nem ismerik a bölcsőhalál minden kiváltó okát, de azt tudjuk, hogy nagyon ritkán fordul elő, és a szülők sokat tehetnek a tragédia kockázatának csökkentése érdekében. Ezzel kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudnunk:

1. Az első óvintézkedéseket már a terhesség alatt megtehetjük

Segítsünk leendő újszülöttünknek azzal, hogy rendesen járunk terhesgondozásra! Vigyázzunk egészségünkre, és kerüljünk minden olyan helyet, amely káros lehet a magzat számára!

2. Háton altassuk!

A nappali és éjszakai alvás során az egy évesnél fiatalabb csecsemőket a bölcsőhalál kockázatának csökkentése érdekében mindig a hátukon altassuk! Egy esetben tehetünk kivételt: ha a baba már önállóan oldalra vagy hasra tud fordulni, nyugodtan hagyhatjuk így, mivel képes lesz visszafordulni a hátára.

3. Győződjünk meg arról, hogy a kiságy biztonságos!

A kiságynak meg kell felelnie a jelenlegi biztonsági előírásoknak; a matracnak legyen saját, rögzített huzata. Ne essünk túlzásba a kiságy kibélelésével, és a fejvédő használatával (az utóbbi általában nem ajánlott)!

4. Csak a legszükségesebb dolgok maradjanak a kiságyban!

Vegyük ki a plüssöket, a könnyen a babára tekeredő ágyneműt, párnákat, fejvédőt, paplant, takarót, azaz bármit, amitől az újszülött alvás közben megfulladhat. A baba nem fogja a szemünkre vetni, hogy túl üres az ágya!

5. Aludjunk a baba közelében !

A kiságy vagy a mózeskosár legyen tőlünk karnyújtásnyira! Bármennyire is jól esne, ne aludjunk együtt az újszülöttel, mivel ez is növelheti a bölcsőhalál kockázatát!

6. Ne engedjük túlhevülni a babát!

A kisbaba túlhevülését jelzi az izzadás, vagy a túl forró mellkas és homlok. Az alapszabály az, hogy a babára egy réteggel adjunk több ruhát, mint ami számunkra szükséges egy adott szobahőmérsékleten!

7. Adjunk neki cumit!

A nappali és éjszakai alvás során a cumi csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, de ha a baba nem fogadja el, semmiképp ne erőltessük!

8. Óvakodjunk a ‘bölcsőhalál kockázatát csökkentő’ termékektől!

Akármi szerepel a fejtámasz, a különleges matracok és alváspozicionáló termékek címkéjén, hatékonyságuk nem bizonyított. Attól függően, hogy milyen termékről van szó, akár még növelheti is a fulladásveszélyt!

Sütik elfogadása