Az esti lefekvés és altatás alapjai

Jennifer Kelly Geddes

Az első néhány hónapra jellemző éjszakai etetések után hat hónapos kora körül a csecsemők általában készek arra, hogy átaludják az éjszakát. A rendszeres altatási rutin kialakításával a babák könnyebben megnyugszanak egy átjátszott, ám kimerítő nap végén, és könnyebben ráhangolódnak az éjszakai alvásra.

Az alábbi, altatási rutin kialakítását segítő ötletek mindkettőnk számára megkönnyíthetik a pihenést.

1. Legyünk következetesek!

A kisbabák számára a rendszeresség központi fontosságú, és ez alól az alvás sem kivétel!

A minden nap következetesen betartott altatási rutinnak köszönhetően a csecsemők könnyebben megnyugszanak, és megtanulják, mikor mi következik. Igaz, nem minden esetben lehetséges a rutint betartása (pl. ha máshol alszunk, nyaralunk), de próbáljunk annyira következetesek maradni, amennyire a helyzet megengedi!

2. Fürdetés fektetés előtt

Egy meleg fürdő mindenkit ellazít, így hatásos megoldás lehet a csecsemők számára is! A babákat nem kell minden este tetőtől talpig lecsutakolni, mivel egy rövidebb megmártózás is nagyon lazítólag hat rájuk.

Ha nem jut sok időnk a fürdetésre, melegvizes ruhával töröljük tisztára a baba arcát, nyakát és kezét!

3. Meséljünk!

A mesélés elengedhetetlen a babák beszédfejlődése szempontjából, és az esti mese bensőséges hangulata hozzájárul a kötődés kialakulásához is.

Az fektetést záró egy vagy két mesekönyv elővétele jelzi a pici számára, hogy nemsokára következik az alvás.

4. Dúdoljunk!

Nem kell tökéletesen tisztán énekelnünk ahhoz, hogy a baba megnyugodjon – elég, ha egy dal pár sorát ismételgetjük neki. Éneklés közben gyengéden ringathatjuk, de ne tartsuk kézben egészen elalvásig, mivel így megnehezítjük számára azt, hogy magától elaludjon!

Akkor tegyük be a kiságyba, amikor már elálmosodott, de még ébren van!

5. Ne rohanjunk azonnal a szobájába!

Ha a baba éjszaka felébred, várjunk egy pár percet, hogy magától visszaaludhason! A legtöbb csecsemő ebben a korban már képes visszaaltatni magát, ezért engedjük meg neki, hogy megpróbálja!

Ha mégsem sikerül megnyugodnia, ne kerítsünk neki nagy feneket! Ne kapcsoljuk fel a villanyt, ne beszéljünk hozzá hangosan, és ne játsszunk vele! A lényeg, hogy nyugodt környezetet biztosítsunk számára, amelyben vissza tud aludni!

A hatékony altatási rituálé kialakítása eltart egy ideig, de a csecsemők többségénél rendkívül sikeres megoldás. Fontos, hogy, ha nem mi altatunk, mondjuk el a másiknak, mi a teendő (pl. egy mese, majd két dalocska). Következetesen tartsuk és tartassuk be a kialakított rendet, és mindenki sokkal jobban fog aludni!

Sütik elfogadása