Mibe öltöztessük a kisbabát az éjszakai alváshoz?

Jennifer Kelly Geddes

Valószínűleg te is hallottál már a „megfelelő hőmérséklet” dilemmájáról: a babaszoba legyen elég meleg, nehogy megfázzon a csöppség, viszont legyen kellően hűvös, nehogy melege legyen.

Habár nincs szigorú szabály arra, hogy mikor kezdjük el öltöztetni csemeténket az újszülött kor után (a legtöbb bébi az első három hónapban pólyában szeret lenni, másoknak viszont szükségük lenne egy plusz rétegre), először ellenőrizzük le a környezetet! Ha nekünk szükségünk lenne még egy rétegre, akkor valószínűleg csemeténk is hasonlóan érez.

Ha úgy érezzük, hogy a babának kicsit hűvös van, és melegebb pizsamára, vagy még egy rétegre lenne szüksége, próbáljuk meg megérinteni a lábujját. Csemeténk keze és lába hidegnek tűnik, még akkor is, ha a szobája – és a teste is- meleg? A termosztátot babrálása helyett tartsuk észben, hogy a csecsemők keze és lába sokkal könnyebben hűl le, mint a nagyobb gyermekek, vagy felnőttek esetében.

Ha ez gyakran észrevehető gyermekünknél az alvás során, próbáljunk kezes-lábas pizsamát választani. A babahálózsák szintén jó megoldás lehet. (Ez alul összekapcsolható, ezzel egy kényelmes kis gubót „bábot” képez a baba számára). Ráadhatunk zoknit és kis kesztyűket is, hogy ne legyenek hidegek a végtagjai.

Íme néhány tipp, hogy hogyan tartsuk melegen a gyermeket alvás közben:

Viszlát takarók! Rejtsük el a puha paplanokat az ágynemű tartóba, amíg gyermekünk el nem éri a 12 hónapos kort, hiszen ezek fulladást okozhatnak a csecsemőknél. Ehelyett inkább pólyázzuk be egy könnyű babatakaróval, ami jól tartja a válla alatt. • Pólyázzunk okosan! Mindig legyünk felkészülve több takaróval és plusz ruhával az éjszaka során. • A több nem mindig jobb!. A túl sok réteg veszélyes lehet, hiszen túl magas testhőmérséklethez vezethet alvás közben. Egy általános szabály szerint, mindig eggyel több réteget adjunk csemeténkre, mint, amennyit mi viselünk éjszaka. • Figyeljünk oda a sírásra! Zaklatottnak tűnik a kisbabánk? Talán fázik, vagy melege van, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy mi okozza a nyűgősségét!

Sütik elfogadása