Jól bevált módszerek a baba altatásához

Caitlin Boyle

Újdonsült anyukák: Lottó ötös, vagy egy nyugodt, átaludt éjszaka?

Ha el is gondolkoztunk a válaszon, a szemhéjunk valószínűleg olyan nehéz, mint egy tégla.

A kisbaba miatti kialvatlanság olyasvalami, amit az ember nem is tud elképzelni egészen addig, amíg személyesen meg nem tapasztalja. Érdemes kipróbálni a következő babaaltatási tippeket, hogy a szülő és kortól függetlenül a gyerkőc számára is nyugodt legyen az éjszaka!

Az újszülöttől 3 hetes korig

Az épphogy világra jött csöppségnek napi 16-18 óra alvásra van szüksége, azonban a legtöbbjük 2-3 óránként felébred. Természetesen ez babánként változik.

Habár egy újszülött körforgása az alvás és ébrenlét között számunkra megterhelő lehet, ez így van rendjén- és szükséges is a kicsi túléléséhez. Egy 3 hetes babát képtelenség elrontani, fontos, hogy teremtsünk egyfajta biztonságérzetet azzal, hogy válaszolunk a sírására.

Noha a pici éjjel-nappal bármikor felébredhet, mégis meg kell neki tanítanunk a különbséget a napszakok közt. Legyünk játékosak, és közeledjünk hozzá, amikor a nap folyamán kel fel, viszont maradjunk sötétben és legyünk nagyon halkak, valamint lágy hanggal próbáljuk meg visszaaltatni az éjszakai ébredésekkor. Ezáltal el fog kezdeni az éjszaka során hosszabb ideig aludni.

Sok szülő esküszik a susogásra, és ezzel nyugtatja meg a kisbabáját. Adjunk hangos (nagyon hangos!) „shh, shh, shh” hangot, miközben ide-oda ringatózunk vele- ezek hasonló érzetet fognak kelteni, mint az anyaméhben hallott zajok. A pólyázással szintén elérhetjük, hogy a baba biztonságban érezze magát.

Nem szabad elfelejteni: Az első néhány hét kemény lesz, de utána az esti rutin egyre könnyebbé válik.

2-4 hónapos kor

A gyermekek alvásának leggyorsabb konszolodiációja négy hónapos kor környékén jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy az édes kis csöppség valószínűleg már hosszabb szakaszokat képes végigaludni, ha ezt eddig még nem tette volna meg.

Az „átalussza az éjszakát” kicsit helytelen kifejezés ehet, hiszen ez valójában azt jelenti, hogy a baba szakaszokban alszik 8 órát, éjféltől hajnali 5-ig, vagy este 10-től reggel 6-ig. A legtöbb baba 2-3 hónapos korára már teljesen átalussza az éjszakát (hurrá!), viszont néhány csöppség esetében ez az időszak csak később jön el.

A 2-4 hónapos korban lévő piciket hozzásegíthetjük az egészséges alvási szokások elsajátításához; ennek eredményeképp, mi magunk is jobban alszunk! A kicsi fel fog ébredni az éjszaka folyamán többször is, akkor is, ha nem éhes. Ha nem tanulta meg, hogyan altassa vissza saját magát, értünk fog sírni. Azzal, ha akkor letesszük, amikor már álmos, de még nem aludt el teljesen, segítünk neki megtanulni, hogyan aludjon vissza magától.

A gyerekek gyakran mocorognak és zajonganak alvás közben, így amikor meghalljuk, hogy nyöszörög, várjunk pár percet, mielőtt odarohannánk hozzá. Adjuk meg neki a lehetőséget arra, hogy saját magát ringassa álomba.

Hasznos információk minden korosztálynak

Nem szükséges feltekerni a termosztátot, vagy túlságosan bebugyolálni kisbabánkat! Ugyanúgy, ahogyan mi is kényelmesen alszunk egy pizsamában és egy könnyű paplanban, ő is jól fogja magát érezni kezeslábasban és rugdalózóban, esetleg bepólyázva. A „kényelmes” egyben a száraz pelust is jelenti.

Végül, mindig hanyatt fekve tegyük le a kicsit, egy füstmentes helyre. Tartsuk a kiságyat, vagy a mózeskosarat a takaróktól, játékoktól, párnáktól, vagy kiságy bélésektől távol, ugyanis ezek fulladást okozhatnak!

Sütik elfogadása