A babák alvótársai

Rachel Morris

A tipegők „alvótársai” számos méretben és formában előfordulnak: megfakult kispléd, mackó, vagy akár anya egyik pólójának formájában. Ezeket a társakat a kicsik nemcsak a kiságyban használják, de azok napközben is biztonságot nyújtanak számukra.

Bemutatjuk mindazt, amit az anyukáknak ezzel kapcsolatban tudniuk kell, valamint ötletekkel szolgálunk arra nézve, milyen hálótársat válasszunk szemünk fényének!

Egy bizalmas tárgy

Egy biztonságot, vagy átmenetet nyújtó tárgyhoz való ragaszkodás teljesen normális része a babák fejlődésének. A legtöbb kicsi 8 és 12 hónapos kora között választ magának ilyen jellegű „társat”. Gyakran egy puha tárgy, pl. egy pléd vagy egy kispárna is megfelel erre a célra, amelyet arra használnak a kicsik, hogy megnyugtassák vele magukat a távollétünkben. Sokan közülük elválaszthatatlanul „hozzánőnek” egy-egy ilyen tárgyhoz, ez azonban szintén gyakori jelenség: ne tekintsünk hát aggódva, vagy negatívan rá!

Első a biztonság

Noha teljesen rendben van az, hogy az idősebb gyereknek megengedjük, hogy mackóját magával vigye aludni, azonban ragaszkodjunk hozzá, hogy a 7 hónapos kor alatti kicsik a plüssöket és plédeket a kiságyon kívül hagyják. Az ilyen jellegű tárgyak fulladásveszéllyel fenyegetnek és növelik a hirtelen csecsemőhalál szindróma lehetőségét.

A tárgyakat a pici a szájába is veheti, ezért fontos, hogy a kedvenc tárgyaikon ellenőrizzük, nincs-e rajtuk gomb, vagy bármely más kiegészítő, ami leválhat róla.

Szokatlan választások

Talán meglepő lehet, hogy kisgyermekünk egy nem épp “ölelésre alkalmas” alvótársat választ magának, azonban ez teljesen rendjén van. Van, aki képeskönyvéhez ragaszkodik, míg mások egy kisvonathoz, vagy kisautóhoz. Mindaddig, amíg ezek a tárgyak nem jelentenek veszélyt a babának, nyugodtan hagyjuk, hogy ágyba kísérjék gyermekünket.

Az előrelátó anyukák jól tudják, nem árt ha a kedvenc tárgyból van egy „pót”. Legjobb, ha találunk egy ugyanolyat és elrejtjük azt valahol a lakásban. Ha véletlenül elhagynánk (vagy úgy döntünk, hogy a helyzet megérett egy mosásra,) akkor még a sűrű könnyhullatás előtt előkaphatjuk az aranytartalékot.

Sütik elfogadása