Koraszülött ápolás: az első, otthon töltött hét

Hazatérés. Ez az a nap, amit mindvégig várunk. Ha gyermekünk koraszülött és rengeteg plusz napot töltött a kórházban, akkor örömünket talán egy kis szorongás is beárnyékolhatja. S noha aggódunk, emlékezzünk: az orvos nem engedte volna haza a picit, ha nem véli úgy, hogy mindketten készen állunk minderre.

Íme néhány dolog amit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a hazaérkezés okozta stresszt- és maximalizáljuk az örömöt.

1. Öveket becsatolni!

Ellenőrizzük az ülést, amiben a picit szállítjuk! A kisbaba fejének védelme érdekében, néhány autó ülésbeállítást igényel. A pici feje legyen kitámasztva, hogy szabadak legyenek a légutai!

2. Írassunk föl recepteket előre!

Győződjünk meg arról, hogy koraszülöttünk orvosi receptjeit a hazaérkezése előtt több nappal elintéztük és elraktuk. Mivel agyunk valószínűleg máshol jár majd, használjuk egy táblagépet vagy jegyzetfüzetet, hogy nyomon kövessük orvosunk telefonszámát, rendelési idejét, és a gyógyszer adagokat.

3. Takarítsuk ki a lakást!

Ne vigyük túlzásba és ne használjunk ipari tisztítókat (amelyek lehet, hogy irritálják babánkat), de gondoskodjunk arról, hogy alapos és körültekintő takarítást végeztünk!

4. Gondoskodjunk a háziállatokról!

Az újdonsült szülők gyakran idegesek a baba háziállatokkal való megismertetése miatt. Mielőtt hazavinnénk gyermekünket, engedjük meg házikedvencünknek, hogy megszimatolja a baba plédjét, és ne hagyjuk kutyánkat vagy macskánkat egyedül a picivel! Mivel csecsemőnk tüdeje érzékeny lehet a szőrre vagy szőrcsomóra, tartsuk a házi kedvenceket a baba alvókörnyezetétől távol!.

5. Korlátozzuk a látogatást!

Mindenki gügyögni akar babánk felett, de helyezzük előre a mi és az ő szükségleteit! Ne hagyjuk, hogy a lakásunk átjáróházzá váljon! Használjunk egy naptárat, és osszuk be a látogatásokat! Győződjünk meg arról, hogy a látogatók megmosták a kezeiket mielőtt kézbe veszik az újszülöttet!

6. Fogadjuk el a segítséget!

Szomszédunk át akar hozni egy tepsi ételt? Fogadjuk el hálával! Koncentrálunk kell az energiánkra amit magunk és gyermekünk ellátására fordítunk!

7. Hagyjuk, hogy a pici megszokja az új környezetét!

Vegyünk nagy levegőt, és hagyjuk babánkat hozzászokni az új környezethez! Győződjünk meg arról, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű alváshoz és táplálékhoz jut: a koraszülött babákat gyakrabban kell etetni, mint a kiírt időre érkezett társaikat.

8. Maradjunk óvatosak!

Babánk immunrendszere még rendkívül törékeny. Az első néhány héten még korlátozzuk a sétákat és a látogatásokat az orvosi rendelőbe.

9. Kérjünk segítséget!

A koraszülött csecsemőről történő gondoskodás ijesztő lehet. Tudnunk kell azonban, hogy nem vagyunk egyedül! Ha tanácsra van szükségünk vagy egy megértő fülre, beszéljünk gyermekorvosunkkal vagy csatlakozzunk egy hasonló helyzetben lévő szülői csoporthoz! Néha csak egy kis együttérzésre van szükségünk..

Sütik elfogadása