Koraszülöttek táplálása

Jennifer Kelly Geddes

Egy újszülött táplálása minden újdonsült kismama számára elsődeleges feladat, egy koraszülött csecsemő szüleinek azonban még fontosabb, hogy kellő mennyiségű táplálékot juttassanak a pici szervezetébe.

A gyakori anyatejes illetve tápszeres etetéssel gondoskodhatunk arról, hogy a pici a megfelelő tempóban növekedjen és erősödjön. A koraszülött babák etetésével kapcsolatos további információkért olvasd el teljes írásunkat!

A tápanyagok fontossága Mivel a korábban érkező babák jobban ki vannak téve a különböző fertőzéseknek, nagy szükségük van az anyatejben található fehérjékre és antitestekre. A szoptatás mindemellett segít a babával történő érzelmi kötelék kialakításában is.

Nem kell aggódni abban az esetben sem, ha nincs lehetőség a szoptatásra, vagy ha a cumisüveg mellett döntünk: a koraszülött babák kétségkívül szépen gyarapodhatnak a külön nekik gyártott, magas zsírtartalmú tápszerek segítségével.

Lassan, de biztosan A koraszülött baba táplálása minden bizonnyal lassabb folyamat lesz, mint egy teljesen fejlett gyermeké, ugyanis szívó és nyelő képességei még kevésbé koordináltak. Mielőtt elhagynánk a kórházat a picivel, az orvosok és nővérek részletes tájékoztatást adnak majd azt illetően, hogy mikor és milyen mennyiségben kell etetnünk a babát.

Ha netán aggodalmaink volnának azt illetően, vajon a csöppség kap-e elegendő tejet, rendszeresen hordjuk el súlyfelmérésre a gyermekorvoshoz vagy a védőnőhöz. Onnantól kezdve, hogy a baba eléri a 34 hetes kort, elvileg már hatékonyabban lehet tápszerekkel is etetni.

Ügyeljünk a jelekre! Sokkal könnyebb egy nyugodt, mint egy kétségbeesetten síró gyermeket etetni. Számítsunk arra, hogy az újszülött kisgyermeket legalább két- vagy három óránként meg kell etetnünk, de figyeljünk az éhségre utaló árulkodó jelekre, ha netán ennél még sűrűbben törne rá az éhség.

A leggyakoribb éhségre utaló jelek közé tartozik az ujj vagy az ököl szopása és a száj tátogása. Némely baba esetében szükséges lehet, hogy akár az éjszaka közepén is felébresszük etetés céljából, így mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunkat, hogy esetünkben szükség lehet-e erre.

Egy koraszülött baba etetése elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban amint sikerül belejönnünk, már megnyugodhatunk és élvezhetjük a közösen töltött időt. Ne felejtsük el apát is belevonni a procedúrába! Segíthet odaadni az üveget, büfiztetni, és természetesen az etetést követő elkerülhetetlen pelenkacserében is.

Sütik elfogadása