Útmutató: a koraszülött hazaérkezése a kórházból

Jennifer Kelly Geddes

Koraszülött kisbabánk végre elhagyhatja a kórházat! Íme néhány fontos tudnivaló a pici hazaérkezésével kapcsolatban.

Amennyiben újszülött gyermekünk még kórházban volt néhány napig vagy hétig, hatalmas dolog őt otthon köszönteni. Nyugodtan lehet ünnepelni, úgy, mintha teljesen egészséges lenne (lufik, nagy feliratok), azonban néhány elővigyázatosságot továbbra is be kell tartanunk.

Egy koraszülött babának különleges bánásmódra és figyelemre lesz szüksége, amit az ő fejlődésének szenteltek a korai hetek és hónapok alatt. A gyermek biztonsága érdekében, ezeket a tanácsokat feltétlenül tartsd észben:

Ne aggodalmaskodj! Teljesen normális dolognak számít az, hogy aggódunk a koraszülött babánk hazaérkezését illetően, de ne feledjük, hogy nem lehetne velünk, ha az orvos erre nem adott volna engedélyt. Kiengedték a korházból, mert megszűntek a problémák és egyedül is képes lélegezni, táplálkozni akár anyatejjel, akár cumisüvegből, ráadásul magára szedett egy kis súlyt is.

A kicsi gondoskodásával kapcsolatos összes információt átadja majd a gyermekorvos, de bármikor fölhívhatod ha további kérdéseid, vagy aggályaid volnának.

Öveket becsatolni! A legtöbb koraszülött hazautazhat csecsemő ülésben, bár vannak, akik csak speciális csecsemőkosárban utazhatnak, amennyiben elhúzódó légzési zavarokkal küszködnek. A kórház esetlegesen leellenőrizheti a szállításhoz használatos eszközöket és meg is figyelhetik a gyermek elhelyezését bennük.

A kisbaba fejének védelme érdekében, néhány gépjármű ülésbeállítást igényel (kövesd a gyártó telepítési és használati útmutatóit!)

Nem minden koraszülött riad fel világos fényekre vagy egy kis zajra, de ha lehet, csöndes környezetben induljatok haza az újszülöttel. Kérjétek meg a családtagokat illetve barátokat, hogy várjanak látogatásukkal mindaddig, amíg ki nem alakulnak a szokások és nem érzitek magatokat nyugalomban.

Mivel az újszülött immunrendszere fejlődésben van, ragaszkodjatok ahhoz, hogy minden látogató mosson kezet, mielőtt kezében tartaná a kicsit (a betegek maradjanak távol egy ideig).

A kicsi otthoni üdvözlése mellett, ne felejtsünk el némi időt magunkra is fordítani! Igencsak stresszes lehet újdonsült anyukának lenni, különösen egy koraszülött szülőnek, épp ezért próbáljunk meg hallgatni a bölcs szavakra, miszerint aludjunk, amikor a pici teszi, és engedjük át másnak a házimunkát és egyéb teendőket.

Sütik elfogadása