Masszázstechnikák koraszülött babáknak

Cherry Bond

Gyermekünk masszírozása az érzelmi és fizikai stressz csökkentésével segít neki a megnyugvásban, ezáltal a jobb alvásban. Emellett segíthet a gázok felszabadításában, illetve a székrekedés, az orrdugulás, a ragacsos szemek és a kólika megelőzésében is.

Sőt mi több, a masszázs, hatással van a baba szervezetének teljes működésére, így elősegíti az egészséges növekedést és fejlődést is.

A masszírozó mozdulatokat koraszülött babák esetén is érdemes alkalmazni. A biztonság kedvéért kérdezzük meg a gyermekorvos, vagy a védőnő véleményét és érdeklődjünk, hogy van-e olyan szakember, aki kifejezetten ért a babák masszírozásához. Amennyiben igen, kérjünk tőle útmutatást!

Mindenekelőtt fontos észrevennünk azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a baba készen áll-e az érintésre, illetve lényeges az is, hogy felkészítsük a kicsit a masszázsélményre.

Kulcsszempontok, melyeket érdemes észben tartani Kezdjük a masszázst a test azon pontjaival, melyek érintését már látszólag élvezi kisbabánk. A kezek, lábak és a fej ezek a kedvelt pontok. • Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy a baba pozitívan reagál az érintésre. Ezt legjobb akkor kipróbálni, amikor a pici nem éhes, de már tele sincsen a pocakja. Ha nem érzi eléggé jól magát, vagy esetleg túlságosan fáradt, akkor nem fog „engedélyt adni” a masszázsra. • Kezdjünk egy gyengéd, de stabil fogással. •A masszírozó mozdulat legyen gyengéd, lassú és ritmikus. A gyors, ujjbeggyel történő simítgatás irritáló lehet. A lassabb, fogás-jellegű érintés általában sokkal megnyugtatóbb. •Iktassunk be egy-egy lassú cirógatást. Csak akkor folytassuk a kényeztetést, ha a baba boldog; amikor a masszázzsal túl nagy hatást érünk el, kis időre váltsunk át egy egyszerű fogásra!

Lábmasszázs: megmutatjuk hogyan! Ez a lábmasszázs-technika kifejezetten megnyugtató érzés a kisbabáknak. Segít feloldani a lábakban felgyülemlett feszültséget, de az apró kezek esetén is remekül használható. A lábmasszázs arra ösztönzi a gyermeket, hogy kényelmes pozícióba helyezze lábait.

A masszázs által gondoskodhatunk arról, hogy a baba mindkét karját és lábát, kényelmes pozícióba helyezze, közel az arcához és a felsőtestéhez.

  1. Először is „kérjünk engedélyt”!

  2. Csak ott vetkőztessük le a babát, ahol masszírozni szeretnénk! Tűrjük fel a ruhát karján, hogy megnyugvásképp tudja szopizni az ujjait. Ügyeljünk arra, hogy valami tartsa a lábait akkor is, ha nyújtóztatja őket. A legtöbb baba sebezhetően érzi magát a hátára fordítva, így ha lehet, fektessük oldalára a kiságyában vagy az inkubátorban! Ha már meg lehet emelni, akkor tegyük egy puha párnára az ölünkbe és takargassuk be!

  3. Finoman dörzsöljünk el egy kis olajat a tenyerünkben (lásd lejjebb).

  4. Hajlítsuk be a pici lábát, majd tenyerünkkel melengessük a lábfejét! Ez igencsak megnyugtató, biztonságérzetet nyújtó és relaxáló érzés minden baba számára.

  5. Apró lábát úgy támasszuk meg, hogy stabilan tenyerünkbe vesszük a sarkát. A sarkától a nagylábujjáig simogassuk végig lábacskáját. Hüvelykujjunkkal alkalmazhatunk nagyon finoman egy kis nyomást is. A kéz esetében, ugyanezt az eljárást kövessük, kezdve a kézfejjel, majd az ujjakkal.

  6. Ugyanúgy, mint az 5. pontban, vegyük kézbe a baba lábait (vagy csuklóit), majd végezzünk lassú, körkörös mozgást mindkét irányban.

  7. Továbbra is tartsuk kézbe a baba lábait, majd egyenként gyengéden nyomogassuk meg a lábujjakat (vigyázzunk, nehogy túl csiklandós legyen). Ha a pici lábujjai túl érzékenyek ahhoz, hogy egyenként masszírozzuk meg őket, akkor csak gyengéden szorítsuk össze egyszerre a lábujjakat. Ha ez sem tetszik neki, akkor csak tartsuk meg finoman a lábujjait.

  8. Hüvelyk- vagy mutató ujjunkkal gyengéden nyomkodjuk meg a közvetlenül a lábujjak alatt húzódó „párnát”. Húzzuk végig az ujjainkat lefelé, majd középtájon nyomkodjuk meg óvatosan a talpat háromszor!

  9. Vegyük ismét a tenyerünkbe a lábfejét, majd a bokája körül mindkét irányban óvatosan végezzünk körkörös mozgást!

  10. A baba lábait még mindig kézben tartva, lassan simogassuk újra végig a lábfejét (vagy kézfejét), a nagy lábujjtól a sarokig haladva.

  11. A masszázst úgy fejezzük be, ahogyan elkezdtük: vagyis lábát finoman a meleg tenyerünkben tartva.

  12. A masszázs után tartsuk melegen a baba apró lábait, és húzzunk rájuk kiscipőt, vagy zoknit! Köszönjük meg neki, ezáltal lassan megérti majd, hogy mindketten egy remek élményben osztoztunk!

Néhány apró elővigyázatosság Az idő, melyet babamasszázzsal töltünk, teljes mértékben attól függ, hogy az adott alkalomkor, hogyan érzi magát a pici. Egy-két perc ideális egy felvonáshoz, egy felvonás pedig elég kell hogy legyen egy adott testtáj megmasszírozásához.

• Amennyire nyugtató, olyannyira stimuláló hatású is egy masszázs, így figyeljünk oda a gyermek ’’nem’’ jelzéseire. • El se kezdjük a mszírozást, amennyiben a baba lázas, beteg, vagy túlságosan fáradt. • Azok a babák, akik hosszú időt töltöttek az újszülött intenzív osztályon, vérszegénységben szenvedhetnek, így az étkezési szokások fejlesztéséhez sok energiára lehet szükségük. Ebben az stádiumban túlzás volna még a masszázs. • A biztonságos és sikeres masszírozás érdekében elengedhetetlen, hogy figyeljünk a baba jelzéseire. Ezen jelek megismeréséhez kövessük egy gyermekmasszőr utasításait!

Sütik elfogadása