Az első kimozdulás az újszülöttel

Caitlin Ultimo

A kórházból történő hazaérkezés a kihívások ellenére hatalmas élmény volt!

Most, hogy már kisbabánk növekedésnek indult, nehéz eldönteni, vajon készen áll-e arra, hogy felfedezze a kinti világot is. Íme néhány dolog, amit érdemes észben tartani koraszülött babánk első útja előtt, hogy a felfedezés kényelmes és egyben biztonságos is legyen!

Az első hetek Miután hazahoztuk a babát, érdemes egy csöndes és nyugodt környezetben elhelyezni őt. Kisbabánk immunrendszere még fejlődés alatt áll, így a látogató barátoknak és rokonoknak köszönhetően számos fertőzéssel szemben még védtelen a szervezete.

Korlátozzuk a kinti séták távolságát a gyermekorvosig, és csakis akkor menjünk el a picivel máshová, ha abba a gyermekorvos is beleegyezik!

Az első hónapok Miután a baba immunrendszere megfelelően megerősödött és az orvos is azt mondja, hogy minden rendben, alaposan gondoljuk át hová is megyünk kirándulni. Koraszülött babánkkal az első néhány hónapban még kerüljük a nagy családi összejöveteleket, ugyanis a barátok és családtagok talán még nincsenek tisztában azzal a különleges bánásmóddal, melyet ekkor még igényel a kicsi.

A nagyobb áruházak és bevásárlóközpontok szintén potenciális veszélyforrások a számos inger és a fertőzések veszélye miatt – még egy teljesen fejletten született baba számára is. Ehelyett gondolkodjunk inkább valami rövidebb és kellemesebb megoldásban: babánk első kalandja történjen a ház körül, majd fokozatosan fedezzük fel a világot!

Érdemes a babakocsira esővédőt húzni, ez ugyanis külön védelmet nyújthat a baktériumok és az idegenek érintése elől, akiket elbűvöl a baba cukisága.

Baktériumok Ahogy koraszülött babánk növekszik és erősödik, továbbra is érdemes észben tartani a kórokozók elleni védelmet! Kérjük meg az ismerősöket, hogy amikor beszélnek a babához, ne hajoljanak túl közel és ne kapják ki a babakocsiból, hogy megcsiklandozzák a pocakját!

Magyarázzuk el nekik, hogy kisbabánk esetében különösen óvatosnak kell lenni, meg fogják érteni. Emellett persze mi is ügyeljünk a tisztaságra, gyermekünk végtére is ugyanazzal érintkezik, amivel mi magunk is.

Mielőtt fölvesszük a babát, alaposan mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet, különösen egy liftgomb megnyomása, vagy egy kávéért történő fizetés után! Ha különösen óvatosak szeretnénk lenni, kerüljük el náthás barátainkat és családtagjainkat, illetve ne rázzunk kezet az ismerősökkel, ha a kisbabánk is velünk van.

Mind a szülő, mind pedig a baba számára nagy élmény lesz, amikor új embereket és helyeket ismerhetünk meg – csupán tartsuk mindvégig észben a pici speciális igényeit. Koraszülött babánk előbb-utóbb utoléri társait, minden bizonnyal a második év környékén, így nem kell majd mindig extra óvatosnak lennünk!

Egyelőre pedig csak élvezzük a babánkkal töltött időt, ugyanis hamarabb fel fog nőni, mint ahogy azt gondolnánk...

Sütik elfogadása