Alvás: Mennyi alvásra van szüksége a babának? Életkorokra bontott kalauz.

Shelly Reese Az alvás elengedhetetlen a jó egészséghez – Ezt mindannyian tudjuk. De a csecsemő alvási szokásai nagyban eltérnek a felnőttekétől, ami némi frusztrációkhoz vezethet a kialvatlan szülőknél.

Babánk megfelelő szükségletei

Noha nehéz elképzelnünk, hogy lehet éhesen ébredni, azonban a babák apró gyomorral születnek, és kezdetben az evési szükségleteik fontosabbak az alvási igényeiknél. Ennek eredményeképp néhány óránként fel fognak kelni – és ezáltal mi is – hogy megetessük őt.

Mennyi alvásra van szükségük?

6 hónapos korukig a kisbabáknak nincsenek rendszeres alvási ciklusaik. Bár az újszülöttek körülbelül 16-17 órát alszanak egy nap, mindössze egy-két órán keresztül alszanak egy-egy alkalommal.

Az idősebb babáknak kevesebb alvásra van szükségük, de előfordulhat, hogy az éjszaka folyamán felkelnek néhány percre, mielőtt újból álomba szenderülnek. Bár a csecsemők alvási igényei változóak, íme néhány általános tény a szükségleteikről:

1-től 4 hetes korig

Az újszülöttek akár 18 órát is aludhatnak egy nap, bár van, aki csupán 10,5 órát alszik.

A koraszülött gyermekek általában többet szundítanak, mint a kiírt időre született társaik, míg a kólikás babák kevesebbet alszanak. Az alvás tipikusan rövid, kettő-négy órás időszakonként jelentkezik. Mivel még nem fejlődött ki nálunk a belső biológiai óra, az újszülöttek nem képesek megkülönböztetni a nappalt az éjszakától.

1-től 4 hónapos korig

A babák ebben a korban áltagosan 14-15 órás alvást igényelnek naponta. Amint eléri a 6 hetes kort, gyermekünk elkezdi kialakítani a fény és sötét által szbályozott, ún. cirkadián-ritmust (egy alvási-felkelési ciklus). Ebben az időben rendszeresebb alvási szokás kialakulását tapasztalhatjuk, és gyermekünk este, akár már négy-hat órát is alhat egyhuzamban.

4-től 12 hónapos korig

Gyermekünk feltehetőleg még mindig körülbelül 14-15 órát alszik egy nap, de az alvási időbeosztása már sokkal inkább hasonlít a felnőttekéhez. A babák többnyire háromszor szunyókálnak egy nap- reggel, délután, és késő délután – teljes három-öt órán keresztül, amíg képesek lesznek átaludni az éjszakát. Mire elérik a 6 hónapos kort, jellemzően egy reggeli és egy délutáni alvásra csökkentik le a mennyiséget.

1-től 3 éves korig

A kisgyermekeknek 12-14 órányi alvásra van szükségük minden nap. Ebben az időszakban csemeténk feltehetően napi egy nappali alvásra áll vissza.

A fiatal gyerekek többnyire betartják a korai lefekvési, és korai felkelési rendet, jellemzően este 7 és 9 óra közötti lefekvéssel és reggel 6 és 8 óra közötti ébredéssel.

Sütik elfogadása