A kólika csillapítása

Marygrace Taylor

A három hónapos vagy annál kisebb csecsemőknél általános jelenség, hogy hosszú ideig nyűgösek, főleg este 6 és éjfél között. Amennyiben a bevett nyugtatási technikák – etetés, tisztába tevés, pólyázás, ringatás – nem hatásosak, lehetséges, hogy kólikáról van szó, amely a babák 20%-át érinti.

A kólika okai

A csecsemőknél a második és negyedik hét között alakulhat ki a kólika és a túlzott sírás. Ekkor a nap folyamán a sírás nem enyhül, hanem egyre erősebb lesz, a babát bántják a szelek, és lábait görcsösen be-ki húzza.

A kólika pontos okát az orvostudomány nem ismeri, de az alábbiak lehetséges kiváltó tényezők:

• Éretlen idegrendszer • Az önnyugtatással való probléma • Egészségügyi probléma, mint pl. sérv • Az anya étrendjéből adódó gyomorfájás (szoptatott babák esetében)

A síró baba nyugtatása

Egy kólikás babával kapcsolatban a legaggasztóbb érzés az, hogy úgy tűnik, semmivel nem tudjuk megvigasztalni. Ne adjuk fel a próbálkozást! Az alábbi módszerek egyike talán beválik.

Ringatás Segíthet, ha a csecsemőt ringatjuk vagy pihenőszékbe tesszük, és bekapcsolunk valami háttérzajt — például mosógépet — mivel az egyenletes mozgás nyugtatólag hat.

Sétáljunk vele a hordozóban! A ringatáshoz hasonlóan ez a mozgás is nyugtató, mint ahogy az édesanyához való közelség.

Pólyázás. Tekerjük be a csecsemőt egy nagy, vékony takaróba, amely meleget, kényelmet és biztonságot nyújt neki.

Adjunk neki cumit! A cumi nem minden esetben segít, de vannak olyan csecsemők, akiket a szopó mozdulat megnyugtat.

Simogassuk a baba hátát! Fektessük a babát pocakjával a térdünkre, és gyengéden simogassuk a hátát, mivel így a hasát feszítő érzés enyhülhet!

Figyeljünk saját étrendünkre! A szoptató édesanyák étrendjében szereplő egyes ételek hasfájást okozhatnak a babának. Ilyen ételek a tejtermékek, a koffein, a káposzta, és a hagyma, ezért pár napig próbáljunk ezek közül egyet-egyet kiiktatni, hogy kiderüljön melyik okozza a bajt.

Ne csüggedjünk!

Talán most még nehéz elhinni, de a kólika nem tart örökké. Négy hónapos korára a legtöbb baba kinövi, és mi is megnyugodhatunk!

Sütik elfogadása