A baba különböző sírásainak megismerése

Alkalomhoz illő sírás

Azt, hogy éhes, kimerült, fáj valamije vagy csak ölelésre vágyik, gyermekünk sírással adja tudtunkra. Idővel meg fogjuk tudni különböztetni sírásait és különválasztani az azonnali beavatkozást igénylőeket a többitől. De a hasfájós babák anyukáinak a sírások beazonosítása keveset segít.

Gyermekünk sírásainak beazonosítása

Mostanra valószínűleg kezdjük megismerni gyermekünk különböző sírásait. A babák sírnak, ha éhesek, rosszul érzik magukat, fáradtak, túl sok inger éri őket vagy egyszerűen csak arra vágynak, hogy felvegyék őket. Minden sírás különbözik egy kicsit magasságában és intenzitásában és általában van egy nyilvánvaló reakció, amivel le tudjuk nyugtatni kisbabánkat. Mindemellett biztosan észrevettük, hogy van egy pár órás időszak minden este, amikor gyermekünk éber, őrülten szeretne enni és eléggé nyugtalanná bír válni. Ez teljesen normális. A babák szeretik kiengedni a gőzt a nap végén és feltöltődni táplálékkal az előttük álló éjszakára. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk hosszú ideig, akár három órán keresztül is sír, láthatóan nem érzi jól magát és nem lehet lenyugtatni, az lehet annak a jele, hogy hasfájás kínozza. Csak a babák 10-20%-a alakít ki a hasfájáshoz kapcsolható jeleket és ez általában 4-6 hetes korban kezd nyilvánvalóvá válni és kb. 3-4 hónapos korukig tart. A hasfájós babák általában sírósabbak és nehezebben lecsillapíthatóak, elalvás előtt igen intenzíven és hangosan sírnak órákon keresztül, és gyakran az éjszakai táplálás után is. Előfordul, hogy étkezés után nehezen böfögik fel a lenyelt levegőt, a hasuk feszül, sokat szellentenek és gyakran befeszíthetik a hátukat, amikor sírnak és nem érzik jól magukat.

Őrizzük meg nyugalmunkat és kérjünk segítséget!

Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk hasfájós, kérjünk tanácsot a védőnőnktől vagy gyerekorvosunktól és próbáljuk ki valamelyik speciális hasfájás elleni szert, amelyek nagy választékban kaphatóak a gyógyszertárakban és szupermarketekben. Szoptatási pózunk megváltoztatása vagy (cumisüvegből való etetés esetén) a levegőbevitel csökkentése érdekében az üvegen lévő cuminak más formájúra való cserélése is segíthet. Ne vádoljuk magunkat, ha nem sikerült lecsillapítani hasfájós babánkat! Nincs azonnali megoldás, és ez nem a mi hibánk. Ha a helyzet miatt stresszessé válnánk és nem tudnánk aludni, kérjünk segítséget. Fejjünk le valamennyi tejet és hagyjuk a babát a partnerünkre vagy valamelyik családtagunkra, hogy némi megérdemelt pihenéshez juthassunk. Beszélgessünk más anyukákkal is, mert az is segít, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül az állandó sírás miatti zaklatottságunkkal, tehetetlenségünkkel vagy akár dühünkkel. Ne hagyjuk, hogy összecsapjanak fejünk felett a hullámok, vegyünk igénybe segítséget. És ne feledjük: bármennyire frusztráltak vagy felindultak legyünk is, soha ne rázzuk meg a babát!

A gyakorlati megközelítés

A hasfájás jellemzően a második és a harmadik hónap közötti életkorban a legrosszabb. Próbáljuk gyakran ringatni és felvenni a babánkat ebben az időszakban, amíg még elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy a karunkba vagy egy kenguruban magunkra vegyük! Azzal, hogy függőlegesen a saját testünkhöz tartjuk a babát, természetesen masszírozzuk a hasát és elősegítjük, hogy a levegő felfelé és kifelé áramoljon belőle. Ez segíthet abban is, hogy csökkentsük az elkövetkező hetek sírásmennyiségét. Tanulmányok sora bizonyította, hogy a baba születése utáni első hetekben való plusz hordozás és ringatás pozitív hatással van arra, mennyire lesz nyugodt a gyermekünk a későbbiekben – ami jó hír, mert szülőként akár pár perc sírás is örökkévalóságnak tűnhet!

Praktikus tippek

Többféle trükk is létezik, amit érdemes kipróbálnunk, ha gyermekünk különösen sírós: - a baba ringatása - függőleges helyzetben a vállunkra tesszük és popsiját gyengéden paskolgatjuk, hogy a levegő könnyebben feljöjjön - ringassuk a karunkban a hasával lefelé fektetve - finoman masszírozzuk a hasát vagy tereljük el figyelmét megnyugtató hangokkal - hordozzuk körbe kenguruban vagy tegyük babahintába

Ezek mind remek módszerek a nyugtalan baba lecsillapítására. És ha már semmi más nem működik, még mindig ott van az éjszakai kocsikázás a háztömb körül!

Sütik elfogadása