A babák horkolásának okai és csillapításának módszerei

Jennifer Kelly Geddes

Most, hogy újszülött babánk van, valószínűleg már nem párunk az egyetlen, aki áthorkolja az éjszakát.

Számos anyuka tapasztalja, hogy néhány újszülött ugyancsak hangos éjszakai alvó, olyan hangokat adva ki magukból, amelyek nagyon hasonlítanak a horkolásra. Maradjunk nyugodtak, ezek a hangok gyakoriak és általában nem okoznak gondot. Olvassunk utána a horkolások mögötti okoknak és gyógymódoknak, hogy segítsünk babánknak a csendesebb éjszakai alvásban.

Ő még mindig kicsiÚjszülöttünk légutai még szűkek és rengeteg váladékkal vannak tele, így a légzése szörcsögősnek, zihálónak vagy egyenesen hangosnak hallatszik.

Ez a „babahorkolás” fokozatosan mérséklődni fog, s a kor előrehaladtával végül el is fog tűnni. Ekkor már tágulnak a légutak és azt is megtanulja a pici, hogyan nyelje le a nyálát.

Egy sima megfázásEgy enyhe betegség – mint például egy felsőlégúti fertőzés - megzavarhatja babánk alvását és befolyásolhatja légzését; éjszaka olyan hangot adhat ki emiatt, mintha horkolna.

A babahorkolás csillapításaKözvetlenül lefekvés előtt vigyük a picit a fürdőszobába és folyassunk forró vizet a zuhanyzóban, hogy egy házi készítésű gőzfürdőt csináljunk. A gőzben tartózkodás talán segíthet kitisztítani kisbabánk légutait. Meleg párásító segítségével is ugyanezt a hatást érhetjük el.

A por, a piszok és egyéb háztartási szennyeződés irritálhatják az apró orrjáratokat, ami súlyosbíthatja babánk horkolását. Alakítsunk ki egy alapos porszívózási szokást minden héten, és mossunk le minden tárgyat, ami vonzza a port.

Kövessük nyomon babánk horkolását, akár fel is jegyezhetjük őket, így megtudhatjuk, hogy bizonyos dolgok hatására tapasztalható-e bármi változás. Ha a horkolása hangos és szabályos időközönként fordul elő, vagy ha úgy találjuk, hogy gyermekünk légzése nehézkes, beszéljünk a gyermekorvossal, mivel ez akár egy komolyabb probléma jele is lehet.

Ennek ellenére maradjunk nyugodtak, néhány apró éjszakai szörcsögés és horkolás a babánk életének első hónapjaiban semmi olyasmit nem jelent, ami miatt aggódnunk kellene.

Sütik elfogadása