5 tipp az alvási környezet kialakításához

Jennifer Kelly Geddes

Az egészséges táplálkozás kialakítása mellett, kisbabánk pihenése is elengedhetetlen az egészséges fejlődéséhez. Újdonsült anyukaként nem meglepő, ha már előre gondoskodtunk a gyerekszoba kidekorálásáról annak érdekében, hogy a pici agyműködését már a korai szakaszoktól kezdve elősegítsük, és kialakítsunk egy biztonságos helyiséget, ahol majd később kedvére játszadozhat, de a megfelelő környezet a kényelméhez és a mély, nyugodt alvásához is hozzájárulhat.

Mindenképpen próbáljuk ki ezeket a praktikákat, hogy kisbabánk biztosan nyugodtan aludjon éjszaka!

1. Ellenőrizzük a hőmérsékletet!

Egy túlfűtött szoba semelyikünk számára nem jelent ideális környezet a jó alváshoz, és ez kisbabánk esetében sincs másként. Ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy túl hűvös se legyen! Enyhébb idő esetén, kinyithatjuk az ablakot, ha pedig van légkondícionáló a szobában, akkor vigyázzunk, hogy ne állítsuk túl alacsony fokozatra!

Amennyiben termosztátunk van otthon, állítsuk a hőmérsékletet 18-21 fokra.

2. A megfelelő ruházat

Ha túlzottan felöltöztetjük a picit, akkor könnyen leizzadhat és nyűgössé válhat. A pizsama kiválasztásánál mindig tartsuk szem előtt, hogy a kisbabáknak általában csak egyel több rétegre van szükségük, mint a felnőtteknek. Rövid vagy hosszú ujjú trikó és rugdalózó többnyire minden hőmérséklet esetén megteszi.

3. Mi legyen a padlón?

Egy puha szőnyeg vagy padlószőnyeg elősegíti a szoba melegen tartását, miközben egy kellemes játszóterületet is kialakítunk vele. Továbbá a zajokat is csillapítja, melynek köszönhetően kisbabánkat csendesebb környezetben ringathatjuk álomba.

4. Csökkentsük a fényerőt!

Érdemes megfontolnunk roló vagy sötétítő függöny felszerelését, hogy a reggeli napfény ne világítson be a gyerekszobába. Igyekezzünk csökkentett fényerejű lámpákat használni, mely egy újabb módja annak, hogy nyugtató körülményeket teremtsünk. Az altatás közeledtével fokozatosan csökkentsük a fényerőt.

5. Nem kell feltétlenül néma csend

Nem minden kisbaba kedveli a teljes csendet. Érdemes fontolóra venni „fehér zaj” gép, természet hangjai CD, vagy egy rádió beszerzését.

Az is előfordulhat, hogy gyermekünk nyugodtan alszik a mosógép vagy a porszívó zaja mellett, ezért bátran elvégezhetjük a szokásos háztartási teendőket míg a kicsi alszik, vagy akár éjszaka is.

Végső soron pedig nincs szükség drága takarókra, eszközökre ahhoz, hogy egy kényelmes kuckót teremtsünk. Elegendő csupán az alapvető dolgokra fókuszálni, és ha emellett odafigyelünk kisbabánk apró jelzéseire, biztos, hogy édes álmai lesznek.

Sütik elfogadása