4 tipp a babasírás kódjainak megfejtéséhez

Jennifer Kelly Geddes

Amikor újszülöttünk végre elhelyezkedett kiságyában és készen áll minden az alváshoz, bekapcsoljuk a babafigyelőt és (végre) bebújhatunk mi is az ágyunkba. Persze csak addig, amíg el nem kezd sírni!

Amikor az éjszakai oázás kezdetét veszi, újra felkelünk és álmosan próbáljuk kitalálni - vajon miért sír a kisbabánk? Ne aggódjunk, ha össze vagyunk zavarodva és közben minden erőnkkel próbáljuk megfejteni a nyafogás vagy a kétségbeesett sírás okát. Az alábbi tippek és tanácsok segíthetnek abban, mit kell tennünk, ha a zokogás elkezdődik.

Első számú javaslat: Ne essünk pánikba!

Gyermekünk sírása teljesen normális és várható; a csecsemők órákon át képesek a sírásra. Próbáljuk meg nem személyesnek venni az okát. A sírás az egyetlen útja annak, hogy babánk kommunikálni tudjon velünk. Akárhogyan is, ha kisbabánk 4 hónapnál fiatalabb, az éjszakái sírásai valószínűleg azt jelzik, hogy éhes.

Kettes számú javaslat: A zajok természetesek

Mivel a gyerekek alvás közben aktívak, így nem mindig alszanak mélyen. Újszülött babánk különféle hangokat fog kiadni ez alatt az idő alatt (nyikkanás, sikítás és nyafogás) és lehet, hogy még fel is ébreszti saját magát. Amikor ezeket halljuk a babamegfigyelőn keresztül, várjunk pár percet mielőtt bemennénk hozzá, mert talán magától is vissza fog aludni.

Hármas számú javaslat: Figyeljünk oda!

Néhány élmény után, az új anyukák már képesek megkülönböztetni az éhes sírást a többi sírástól, ami jelentheti azt, hogy „dühös vagyok” vagy azt, hogy „rosszul érzem magam”.

Az a sírás, ami az éhséget fejezi ki, gyakran rövidke és hangszíne először emelkedő, majd csökkenő. A rossz közérzetet kifejező sírás pedig hangos és visító (talán tele van a pelenkája, gázok gyötrik, szűk vagy birizgálja a ruhája, ami miatt viszket valahol).

Négyes számú javaslat: Ne rohanjunk be rögtön!

A hirtelen éjszakai sírások gyakran csak egyszeri hangok, amelyek nincsenek összefüggésben az éhséggel, vagy a nedves pellussal. Várjunk néhány percet, mielőtt bemegyünk a szobájába, lehet, hogy azért sír, mert éppen pukizik. A sírás összefügghet a kényelemmel is, ahogyan behelyezkedik az éjszakai pozíciójába.

Hacsak nem sír erősen, ne vegyük fel rögtön!

Egyik anyuka sem szereti hallani gyermekét sírni, viszont segít, ha már felismerjük, hogy mit is jelentenek valójában az éjszakai sírások. Hamarosan újszülöttünk végig fogja aludni az éjszakát „csipogások” nélkül, és talán azért fogunk majd beszaladni hozzá, hogy megnézzük, miért is ilyen csendes.

Sütik elfogadása