Szüléskönnyítő technikák

Néhány szerencsés kismamának a szülés könnyű menet. A legtöbbeknek azonban kényelmetlen és fájdalommal jár, azonban vannak módszerek a szülési fájdalmak enyhítésére. Próbáljunk ki néhány természetes fájdalomcsillapító módszert még a szülés előtt, majd később a szülés során a többit is.

1. Relaxációs technikák

A szülészeti tanácsadók, védőnők és a módszert korábban kipróbáló nők egytől-egyig, minden másnál jobban ajánlják a relaxációs technikákat - mint a szülési fájdalmakat csillapító és izomlazító módszert, az agresszív gyógyszeres beavatkozások helyett.

A progresszív test-relaxáció – vagyis a testünket átjáró feszültségoldó „túra”, egy olyasvalami, amelyet már a szülés előtt megtanulhat és gyakorolhat, hogy aztán kényelmesen alkalmazni tudja, amikor eljön az ideje.

2. Masszázs

Kérjük meg párunkat, hogy masszírozza kezeinket, lábainkat vagy hátunkat a szülés közben, ez ugyanis segít ellazulni, illetve csökkenti a feszültséget és a fájdalmat.

3. Hintázás

Amennyi időt csak lehet, töltsünk hintaszékben, lassan előre-hátra hintázva, közben pedig lélegezzünk mélyeket és relaxáljunk!

4. Séta vagy "lassúzás"

Egy rövid séta, vagy csak az ágy mellett álldogálás csökkenti a kellemetlenség érzetet, illetve gyakoribbá és erősebbé teszi az összehúzódásokat. Esetleg kérjük fel párunkat egy ,,táncra”, és miközben rá támaszkodunk, lassan dőljünk előre és hátra.

5. Pozíció váltás

Ne töltsünk egy óránál hosszabb időt ugyanabban a pozícióban, vagy hanyatt fekve. Ehelyett próbáljunk meg felülni az ágyban vagy széken, feküdjünk az oldalunkra, vagy előredőlve támaszkodjunk meg egy széken vagy ágyon.

6. Hidroterápia

Próbáljunk meg egy olyan kád vízbe ülni, amely vízsugarat permetez, vagy amely keringeti a vizet. Nem minden szülészeti központ vagy kórház rendelkezik efféle káddal, így ha szeretnénk a szülés idején ezt igénybe venni, még időben intézkedjünk, hogy olyan intézményben szülhessünk, ahol ez rendelkezésre áll.

7. Hideget, meleget

Egy melegítő párna vagy egy jégakku segít az izmok ellazításában, serkentik a keringést és csillapítják a fájdalmat.

8. Szabályos légzés

Bizonyos konkrét légzési ritmusok segítenek a relaxációban illetve elvonják a figyelmet a fájdalmas összehúzódások közepette. A szülés előrehaladtával 3 különböző technikát szokás alkalmazni (lassú, minta szerinti és igazított).

9. Képzelőerő

Gyakoroljuk egy olyan jelenet elképzelését, melynek hatása alatt nyugalomban és biztonságban érezzük magunkat! Az összehúzódások alatt engedjük, hogy gondolataink erre a helyre repítsenenek!

10. Zene

Gondoskodjunk arról, hogy laptopunkon, tabletüknkön vagy telefonunkon minden olyan zene rajta legyen, ami megnyugtat bennünket. Ne felejtsünk el fülhallgatót is bekészíteni!

11. Aromaterápia

A kellemes illatok nagy hatással vannak az ember kedvére, így vigyünk magunkkal például egy jó illatú testápolót!

12. Gyógyszerek és érzéstelenítők

Lazító gyógyszereket a szülés teljes időtartama alatt lehet használni. Néha más sem kell az összehúzódások átvészeléséhez mint egy lazító gyógyszer és a fent említett módszerek egyike!

13. Fájdalomcsillapítók

Az efféle gyógyszerek szintén nagyban csökkenthetik az összehúzódások intenzitását. Mivel ezek az orvosságok általában igen erősek, egyrészt hatással lehetnek a babára, másrészt a szülő kismama is álmosságot vagy émelygést tapasztalhat tőlük. Ebből adódóan érdemes óvatosan bánni a fájdalomcsillapítókkal!

Ezek a gyógyszerek csakis a szülés aktív fázisában alkalmazhatóak. Nem ajánlott a szülési fájdalmak kezdetekor alkalmazni őket, ugyanis lassíthatják vagy akár meg is akadályozhatják az összehúzódásokat. Szülés közben sem szabad ilyen gyógyszereket használni, ugyanis hatással lehetnek a babára születésük után.

14. Epidurális érzéstelenítés

Az epidurális érzéstelenítés során injekció segítségével juttatják a gerincbe a hatóanyagot – ez a módszer megszünteti az összehúzódási fájdalmak jelentős részét.

A hatás nagyjából 30 perc elteltével jelentkezik. Míg az epidurális módszer a fájdalom jelentős részét megszünteti, kockázattal is jár: amennyiben túl korán alkalmazzák, még a szülés aktív fázisa előtt, a hatóanyag lelassíthatja, vagy akár teljesen meg is állíthatja a szülést, ebben az esetben pedig egyéb beavatkozásokra van szükség (más gyógyszerek használata, vagy a membránok megtörése) a szülés folytatásához.

Az epidurális fájdalomcsillapítás hatására csökkenhet a vérnyomás, ez pedig növeli annak a veszélyét, hogy az orvos a fogós szülés alkalmazására kényszerüljön, mivel a szer túlságosan elernyeszti a hasi izmokat, ezáltal pedig csökken a nyomás képessége. Ez a probléma akár császármetszéssel is végződhet, ha a természetes szülés túlságosan akadályoztatva van.

Nehéz előre megállapítani, mi a nekünk megfelelő nem-gyógyszeres relaxációs technika, vagy gyógyszeres fájdalomcsillapító. Amint a szülés ténylegesen megindul, a fájdalmak hossza és intenzitása alapján ráérük eldönteni mit is érdemes alkalmazni. Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy tájékozottak legyünk! Derítsünk ki mindent lehetőségeinkkel kapcsolatban, beszéljünk a védőnőnkkel, és bízzunk magunkban, hogy a legjobb döntéseket hozzuk majd az adott pillanatban saját magunk és kisbabánk érdekében.

Sütik elfogadása